Reviews Android-apps mogen niet meer anoniem

Google Play – voorheen bekend als Android Market – bevat meer dan 700.000 apps voor toestellen met het besturingssysteem Android. Iedere bezoeker kan recensies bij de uitgestalde applicaties schrijven. Veel Android-gebruikers die op zoek zijn naar een app maken gebruik van de reviews om een keuze uit het enorme aanbod te vergemakkelijken.
Ontwikkelaars konden anoniem hun eigen apps bejubelen
Doordat beoordelaars niet hun echte naam hoefden op te geven, hadden ontwikkelaars vrij spel om hun eigen apps de hemel in te prijzen en de producten van concurrenten af te kraken. Volgens een woordvoerder van de Britse app-ontwikkelaar Zolmo zijn er bedrijven die hun eigen app door honderden medewerkers onder pseudoniem laten recenseren.
Google heeft inmiddels van alle bestaande reviews de afzender vervangen door het neutrale ‘A Google User’. Wie voortaan een review wil toevoegen, krijgt een pop-up te zien waarin het nieuwe beleid wordt toegelicht.
Gebruikersprofiel moet echte naam bevatten
In de gebruikersvoorwaarden van Google+ (‘Beleid en principes’ in Nederland) staan de eisen waaraan het gebruikersprofiel moet voldoen: “Gebruik de naam die vrienden, familie of collega's voor je gebruiken om spam te helpen bestrijden en nepprofielen te voorkomen.” En wie het een leuk idee vindt om daar een spannende foto bij te plaatsen, moet dat maar liever vergeten: “De profielfoto mag geen inhoud voor volwassenen of aanstootgevende inhoud bevatten. Gebruik bijvoorbeeld geen close-upfoto van iemands billen of decolleté.”
Bij Apple, Microsoft en RIM kan reviewer zich nog verschuilen
In de appstores van Apple, Microsoft en RIM (BlackBerry) is het nog steeds mogelijk reviews onder een pseudoniem plaatsen. Alleen Facebook eist in zijn appcentre dat gebruikers hun echte Facebook-identiteit vermelden.
Tot dusver is alleen een Google-account nodig om apps van Google Play te mogen downloaden. Dat blijft vooralsnog zo. De toegevoegde eis van een Google+-account voor reviewers werpt een extra barrière op, maar zou Google ook in de kaart kunnen spelen in de strijd met Facebook. Anderzijds moet Google oppassen dat het niet de toezichthouders in Amerika en Europa op stang jaagt door zijn diensten te nauw aan elkaar te koppelen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee