Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle factureert Java nu per gebruiker, wat flink knaken kan kosten

Softwarereus Oracle heeft zijn licentiemodel voor programmeertaal en softwareplatform Java aangepast. Het is gedaan met de abonnementsconstructie die de leverancier eerst had, waarbij er gebruikerslicenties voor clientdevices golden en processorlicenties voor servers. Nu is er betaling vereist voor licenties per gebruiker gebaseerd op het aantal werknemers van organisaties.
Oracle-CEO Safra Catz
© Oracle
Oracle

Daarbij hanteert Oracle een opvallend brede definitie van werknemers. Behalve medewerkers die fulltime in dienst zijn, worden ook parttimers meegeteld mét daarnaast mogelijk ook nog onderaannemers, outsourcers, consultants en agents. Zij kunnen ook als werknemers gelden voor Java-licenties en betalingen daarvoor. Deze uiteenlopende externe rollen, vaak vervuld door andere bedrijven, worden door Oracle genoemd in zijn nieuwe prijslijst voor Java.

Wat voor werk(nemers)?

De onderscheidende factor is of mensen die niet direct in dienst zijn bij een organisatie werk verrichten voor de interne business operations. Het gaat er daarbij overigens niet om of (interne dan wel externe) medewerkers wel of niet Java gebruiken. Het minimumaantal gebruikers zal dus altijd minstens het totale aantal eigen werknemers zijn.

Bovenop de vereisten wat betreft aantal werknemers, is er voor zeer grote Java-gebruikers nog een extra vereiste. Organisaties die Java draaien op meer dan 50.000 processors moeten daarvoor een aanvullende licentie aanschaffen bij Oracle. Voor het berekenen of die grens wel of niet wordt doorbroken, worden desktops en laptops niet meegeteld.

Twee, vier of zelfs tien keer duurder

Afhankelijk van het totale aantal werknemers - dus intern én extern - dat een organisatie heeft, kan dit nieuwe licentiemodel dus flink in de papieren gaan lopen. Deze nieuwe Java SE Universal Subscription is officieel vorige week al ingegaan, meldt IT Asset Management Review (ITAM). Experts waarschuwen voor het gevaar van flinke kostenstijgingen.

Dit zou dan vooral gelden voor organisaties die relatief beperkt gebruik maken van Java. Maar die dan wel grote aantallen medewerkers kunnen hebben en daarmee uitkomen op flink forsere betalingen aan Oracle. Softwarelicentie-adviseurs melden aan technieuwssite The Register dat de kosten wel kunnen vertienvoudigen. Gemiddeld zou er sprake zijn van een verdubbeling tot verviervoudiging van de kosten.

'Eenvoudig en goedkoop'

Oracle presenteert het nieuwe licentiemodel als een eenvoudig en goedkoop maandelijks abonnement, dat gebruikslicenties en ondersteuning biedt voor Java SE op desktops, servers en in clouds. De Universal Subscription vervangt de oudere Desktop Subscription, maar die blijft vooralsnog van toepassing voor bestaande klanten.

Java-gebruikende organisaties die nog op oudere Subscription-producten zitten, "blijven alle oorspronkelijke voordelen behouden en mogen die ook onder bestaande voorwaarden verlengen". Bronnen van The Register voorspellen echter dat de leverancier druk zal uitoefenen om het nieuwe licentiemodel te omarmen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in