Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog tot 30 november voordeel voor software-innovatie

De overheid heeft daartoe de fiscale innovatiebox, gericht op technische vernieuwing, waaronder software, in het leven geroepen. Een financiële stimuleringsmaatregel om de concurrentiepositie van de Nederlandse kenniseconomie te verbeteren. IT-bedrijven maken hier nog slechts in beperkte mate gebruik van. Vanaf 2017 wordt het wetsvoorstel aangescherpt, maar met een uitzondering voor programmatuur. Vooral voor IT-bedrijven biedt dit voordelen.
Op zoek naar geld
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Winst uit innovatie komt voor hen sneller in aanmerking voor het verlaagde belastingtarief van 5 procent. Dit biedt mogelijkheden voor de IT-beslisser om de investering voor R&D gedeeltelijk terug te krijgen van de overheid. Maar waar moet hij beginnen?

Overheid betaalt

Door OESO-voorwaarden is Nederland genoodzaakt de voorwaarden voor toegang tot de innovatiebox aan te scherpen. Hierbij wordt een uitzondering gemaakt voor IT-bedrijven. Door gebruik te maken van de WBSO-regeling (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) kunnen IT-bedrijven de financiële lasten van Research & Development-(R&D)-projecten direct verlagen. In 2017 bedraagt de subsidie 32 procent over de eerste 350.000 euro aan R&D-kosten en daarboven 16 procent. De goedgekeurde WBSO-aanvraag (de S&O-verklaring) levert vervolgens toegang tot de innovatiebox. Is de S&O-verklaring akkoord, dan ontvangt men een zeer forse korting op de vennootschapsbelasting. Een tarief van 5 procent in plaats van 20/25 procent. Deze korting geldt voor de winst, die direct te relateren is aan de eigen ontwikkelde software en die de initiële investering overstijgt.

Projecten die in aanmerking komen

Er zijn twee projecten die in aanmerking komen:
• Het ontwikkelingsproject dat leidt tot een voor de aanvrager technisch nieuw fysiek product, productieproces of technisch nieuwe programmatuur. Het moet gaan om technische innovaties die nieuw zijn voor de organisatie zelf. Het is dus mogelijk dat S&O-verklaringen worden afgegeven voor programmatuur die de concurrentie al heeft.
• Het wetenschappelijk onderzoeksproject op het gebied van techniek.

Tips

Het is belangrijk de WBSO-aanvraag zorgvuldig vorm te geven. Een paar tips:
• Een van de criteria voor het gebruik maken van de innovatiebox is dat er een aanvraag voor toepassing van de WBSO-regeling (S&O-verklaring) is gedaan. Vóór de opstartfase van de ontwikkeling van de programmatuur of het product moet er een aanvraag worden ingediend.
• Bij de toepassing van de innovatiebox wordt uitgegaan van de informatie die is gegeven bij de aanvraag van de WBSO. Let hier op bij de voorbereidingen van de WBSO-aanvraag. De mogelijkheden voor aanpassing achteraf zijn zeer beperkt.
• Om de subsidie voor IT-projecten toegekend te krijgen, is het essentieel om in de aanvraag te beschrijven en te onderbouwen waarom sprake is van technisch nieuwe programmatuur. Niet iedere IT-ontwikkeling is namelijk S&O.
• Er moet sprake zijn van concrete programmeertechnische knelpunten die de aanvrager niet met bestaande methoden en technieken kan oplossen. Dit zijn de technische problemen waar collega’s ‘s nachts van wakker liggen.

Tot 30 november 2016

Bedrijven dienen snel actie te ondernemen. Tot 30 november 2016 hebben zij de mogelijkheid de WBSO-aanvraag voor software-ontwikkeluren en -kosten die gemaakt worden vanaf 1 januari 2017, in te dienen. De directe URL is: https://mijn.rvo.nl/wbso-fiscale-regeling-voor-research-en-development.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in