Overslaan en naar de inhoud gaan

Kansen digitalisering nu benutten

‘Investeren in de transformatie van Nederland’ is de titel van het NL Next Level-programma dat recentelijk door VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland is gelanceerd. Dit initiatief moet leiden tot een nieuw ondernemerselan, nieuwe investeringen in innovatie en duurzame groei en banen voor alle Nederlanders. Het programma kenmerkt zich door een ’triple-I’ aanpak: investeren, innoveren en internationaliseren, met als doel een economische groei van 2 à 2,5 procent.
raket lancering
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Dit is 50 procent hoger dan de huidige verwachting van 1,5 procent per jaar. Een forse ambitie, die gerealiseerd moet worden met investeringen in acht programma’s gericht op veiligheid (inclusief cybersecurity), energietransitie, een digitale kwantumsprong, innovatie topland, sustainable urban delta, bruisende binnensteden, toonaangevend internationaal ondernemen en competitieve mainports connectie. Het document kan gezien worden als een advies richting beleidsmakers en politici voor de komende regeerperiode en verder.

In NL Next Level wordt terecht gepleit voor innoveren door de kansen van digitalisering als enabling doorbraaktechnologie beter te benutten. Dit geldt in feite voor alle denkbare sectoren: van landbouw tot zorg en van onderwijs tot mobiliteit; voorbeelden te over. Nederland heeft wat dat betreft een prima positie om dit programma tot leven te brengen. Onze digitale infrastructuur behoort tot de top van de wereld. Het programma spreekt zelfs over een toonaangevende mondiale data-hub, de derde mainport naast die van Rotterdam en Schiphol. Om het grote belang van deze derde mainport richting politiek en bestuur te benadrukken, zou het wellicht helpen als we vanaf nu hierover spreken over de eerste mainport, gevolgd door Rotterdam en Schiphol. De waarde van data vormt de basis van onze toekomstige economische groei met een best-in-class digitale infrastructuur als pijler en het investeren in datagedreven innovatie en kennis als randvoorwaarde.

Wat de lezer van dit programma ook moge vinden, de titel ‘Investeren in de transformatie van Nederland’ biedt in ieder geval voldoende food for thought om kritisch naar de uitvoering ervan te kijken. Wat betekent die transformatie nu precies? Hoe gaan we dit bekostigen? En mogelijk nog belangrijker: hoe krijgt dit politiek-bestuurlijk handen en voeten en welke kennis en expertises en nieuwe samenwerkingsvormen zijn hierbij nodig? Of zijn de bestaande bestuurlijke structuren en overlegplatformen nog toereikend?

Nieuwe tijden, nieuwe snelheden, elke seconde, elke minuut, elke dag. Onverwachte en disruptieve innovaties vergt bij alle betrokken instanties, publiek en privaat, continue aandacht voor een gelijklopende transformatie van beleid en ‘triple-I’. Ook nu geldt weer: publiek-private samenwerking wordt met de dag belangrijker.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in