Overslaan en naar de inhoud gaan

'Google schrikt van dreigende Bing-overstap Samsung'

Volgens uitgelekte berichten verkeert Google in paniek over de dreigende overstap van Android-reus Samsung wat betreft de standaardzoekmachine op zijn smartphones. De Amerikaanse ads-reus zou nu haastig werken aan veranderingen voor zijn zoekmachine, terwijl de Zuid-Koreaanse elektronicagigant naar Microsoft Bing kijkt. Miljarden dollars staan op het spel.
shocked developer
© Shutterstock
Shutterstock

Werknemers van Google hebben in maart ontdekt dat smartphonemaker Samsung overweegt om zoekmachine Bing in te stellen als standaard op zijn apparaten, schrijft The New York Times. Het veel kleinere Bing vervangt dan het marktdominante Google, op een groot deel van de wereldwijde Android-markt. Ondanks de opkomst van Chinese merken is Samsung (al twaalf jaar trouw Android-partner) nog altijd een grote partij.

AI-aandacht

Bing speelt al vele jaren tweede viool; op enorme achterstand ten opzichte van Google. Daar is recent verandering in gekomen door de toevoeging van innovatieve mogelijkheden die AI-chatbot ChatGPT brengt. ChatGPT-maker OpenAI en partner Microsoft hebben daar veel aandacht mee getrokken. In reactie heeft Google snel - maar volgens critici overhaast - zijn eigen chatbot Bard onthuld.

De mogelijke muiterij nu van Google's Android-partner Samsung heeft volgens interne berichten van Google geleid tot paniek. Een eventuele zoekmachine-overstap zou zeker 3 miljard dollar aan jaarlijkse inkomsten kunnen kosten. Gerelateerd is het nog veel waardevollere contract met Apple, om Google als standaardzoekmachine te hebben op iOS. De overeenkomst tussen Google en iPhone-maker Apple is zo'n 20 miljard dollar waard én verloopt binnenkort. Het moet dan worden vernieuwd, of mogelijk dus niet.

Grote Google-bedreiging?

De stormachtige opkomst van AI, inclusief mogelijkheden om informatie op te zoeken en te laten samenvatten, vormt een flinke bedreiging voor Google. Het zou zelfs de grootste bedreiging zijn in de afgelopen vijfentwintig jaar, analyseerde The New York Times eind vorig jaar al. In reactie is Google nu druk bezig met het verbeteren van zijn veelgebruikte zoekmachine; om daar AI-functionaliteit aan toe te voegen. Volgens uitgelekte documenten zou er daarbij zelfs gewerkt worden aan een geheel nieuwe zoekmachine, die dan wordt aangedreven door AI.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in