Overslaan en naar de inhoud gaan

Developers vragen Apple om gratis proef-apps

Een groep developers slaat de handen ineen en roept concullega's op om mee te doen voor meer duurzaamheid in de app store van Apple. De eerste eis is dat Apple gratis probeerversies van apps toestaat, liefst toegezegd vóór de tiende verjaardag van zijn App Store aankomende juli. Daarna staat de app-tax op de agenda.
Apps
© CC BY 2.0
CC BY 2.0

De oprichters van 'The Developer Union' spreken hun eigen keuze voor het woord 'vakbond' gelijk tegen in hun FAQ. Hun initiatief is een "non-union union", want het kent geen heffingen voor lidmaatschap, heeft geen bestuur met formeel eigen plan, en meer van dergelijke reguliere vakbondszaken. Wel is het een vehikel om developers samen te brengen en hun gezamenlijke belangen te behartigen. In de praktijk komt dat behartigen dan neer op verzoeken, wat effectief neerkomt op het houden van petities.

Werving via proef-apps

Eerste punt op de agenda van deze community-driven 'vakbond' is het verzoek aan Apple om gratis proef-apps toe te staan in zijn app stores. Het gaat hierbij namelijk om de app store voor mobiel besturingssysteem iOS en ook die voor computerbesturingssysteem macOS. Voor de komst van iOS, zo leggen de verenigde developers uit, leunden Mac-ontwikkelaars zwaar op gratis proefversies van hun programma's. "En ze waren in staat om daarmee in hun levensonderhoud te voorzien, terwijl ze fantastische software maakten", stelt The Developers Union.

De app store staat weliswaar gratis apps toe, maar dat zijn dan geen probeerversies die bijvoorbeeld voor een bepaalde tijdsduur volledige functionaliteit bieden. Veel gratis apps proberen gebruikers wel tot betaling over te halen door meer functionaliteit te ontgrendelen middels in-app aankopen (in-app purchases, IAP's). Toch zou dit niet afdoende zijn; het is geen haalbare kaart voor onafhankelijke developers om echt rond te komen, aldus de nu verenigde developers. Het bereiken van veel gebruikers geeft geen garantie voor voldoende inkomsten.

App-tax

Een toekomstig agendapunt is de omzetverdeling tussen Apple enerzijds en app-makers anderzijds. iOS-maker en winkelhouder Apple strijkt 30 procent van de omzet op, in ruil voor hosting, distributie maar ook keuring en soms censurering van apps op zijn platform. Deze zogeheten app-tax is al eerder omstreden geweest, maar developers hebben in de praktijk weinig tot geen keus. Het op mobiel gebied kleine Microsoft heeft recent zijn omzetverdeling aangepast, om meer apps naar Windows te lokken.

De vorige week opgerichte 'vakbond' wil deze week zo'n 1000 supporters hebben, en zit nu net voorbij de 500 apps die hun steun hebben uitgesproken. Voor de aanvang van Apple's jaarlijkse Worldwide Developers Conference begin juni wil de 'vakbond' 20.000 supporters hebben, meldt Wired.

De grondleggers van The Developers Union zijn software-developer Roger Ogden, product designer Loren Morris, en bekendere namen als MarsEdit-maker Brent Simmons en filmmaker Jake Schumacher. Laatstgenoemde is regisseur van 'App: The Human Story', een documentaire over de creatieve makers achter de app-economie. Deze film is goed ontvangen en schetst volgens Cult of Mac een veel beter beeld van de app-developerswereld dan Apple's eigen promo-productie Planet of the Apps.

De oprichting van 'The Developer Union' valt rechtstreeks terug te voeren op deze documentaire over de mensen achter de app-economie:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in