Overslaan en naar de inhoud gaan

'AI vernietigt binnen 10 jaar helft van de banen'

Eerst waarschuwde Jack Ma van Alibaba voor AI en robotica. En nu windt Kai-Fu Lee er ook geen doekjes om. En als je denkt 'who the **** is ...', Kai-Fu Lee is een in China hooggewaardeerde tech-visionair die na een carrière die hem langs Microsoft, Apple en Google voerde nu aan het hoofd staat van een investeringsmaatschappij.
AI
© Wikimedia
Wikimedia

Kunstmatige intelligentie is volgens Lee de golf van de toekomst, een uitzonderlijke ontwikkeling die meer impact zal hebben dan alle technische revoluties die de mens in gang heeft gezet - inclusief elektriciteit, de industriële revolutie en internet - bij elkaar. Zijn voorspelling werd opgetekend door CNBC in de wandelgangen van de Global Mobile Internet Conference in Beijing.

De reden dat Lee er zulke ingrijpende gevolgen van verwacht is de alomtegenwoordigheid van toepassingsgebieden, en dan met name de besluitvormingsengine. Die zal op tal van terreinen de mens gaan vervangen, verwacht Lee. Bedrijven waar hij via zijn Sinovation Ventures in geïnvesteerd heeft, kunnen bijvoorbeeld in een 'oogopslag' onderscheid maken tussen 3 miljoen gezichten, of binnen 8 seconde een aanvraag voor een lening afwikkelen. Dat zijn bovenmenselijke prestaties, en we verwachten dat binnen elke sector van de economie 50 procent van de menselijke banen vervangen zullen worden door dit type technologie", zei Lee. Hij denkt dat dat de komende 10 jaar staat te gebeuren. En daarmee ziet hij een veel snellere vervanging van mensen door machines dan andere visionairs en  onderzoeksinstellingen.

Lee is - anders dan Jack Ma - niet beducht voor de sociale consequenties ervan. Hij verwacht dat deze ontwikkeling een enorme rijkdom voor de mensheid belooft en armoede zal uitbannen. Voor de mens zal er ook nog steeds een hoofdrol zijn, omdat niets de intermenselijke interactie kan vervangen. "Iemands hart raken met jouw hart, dat is iets waar machines nooit goed in zullen zijn", zei Lee.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in