Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat hebben AI en NIS2 met elkaar gemeen?

Nou, vooral dat het twee buzzwords zijn waarmee je al gauw de aandacht van de lezer trekt. Getuige het feit dat je dit nu leest. Maar belangrijker: het zijn twee onderwerpen die van jou als securityprofessional in 2024 zeker de nodige aandacht zullen vragen. En wat zijn je antwoorden dan?

AI is niet langer een futuristische droom, maar een alledaagse realiteit geworden. Terwijl AI-systemen ons leven gemakkelijker en efficiënter maken, brengen ze ook nieuwe uitdagingen op het gebied van beveiliging met zich mee. Om het een beetje positief te houden, kan AI ook je bondgenoot zijn tegen cyberdreigingen.

Monitoring, analyse, patroonherkenning

Stel je een scenario voor waarin een financiële instelling voortdurend wordt aangevallen door cybercriminelen die proberen financiële gegevens te stelen. Traditionele beveiligingssystemen kunnen enkele van deze aanvallen detecteren, maar ze missen vaak subtiele tekenen van een dreiging. Hier komt AI in het spel.

AI-systemen kunnen enorme hoeveelheden gegevens analyseren en patronen identificeren die menselijke analisten zouden ontgaan. Ze kunnen bijvoorbeeld ongebruikelijke activiteiten in het netwerk opsporen, zoals een toename van inlogpogingen vanaf onbekende locaties, wat kan wijzen op een brute force-aanval. Deze vroege detectie is cruciaal om te voorkomen dat een aanval succesvol wordt.

De NIS2 richtlijn en de daaruit volgende Wbni2-wetgeving worden eind dit jaar van kracht. Onder meer voor digitale dienstverleners en operators van essentiële diensten. ook AI-systemen vallen daaronder. Dit betekent dat organisaties die AI gebruiken of aanbieden, moeten voldoen aan de beveiligingseisen en incidentmeldingsverplichtingen die door NIS2 worden gesteld.

AI kan helpen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, bij het detecteren van malware en ransomware in medische apparaten en netwerken. NIS2 vereist dat de gezondheidssector voldoet aan specifieke beveiligingsnormen en incidenten rapporteert, waardoor AI kan bijdragen aan het versterken van de sector tegen cyberaanvallen.

Inschatten en melden

Het vermogen van AI om grote hoeveelheden gegevens te analyseren, maakt het ook nuttig voor het uitvoeren van risicobeoordelingen. AI kan helpen bij het identificeren van potentiële risico's en het plannen van passende beveiligingsmaatregelen. Bovendien kan AI worden ingezet voor het genereren van voorspellende analyses met betrekking tot dreigingsinformatie. Door historische gegevens te analyseren, kan AI voorspellen welke potentiële dreigingen zich in de toekomst kunnen voordoen. Dit stelt organisaties in staat om proactieve beveiligingsmaatregelen te nemen om deze dreigingen te voorkomen.

Ten aanzien van de meldplicht uit de NIS2 kan AI bijvoorbeeld helpen bij het monitoren van beveiligingsmaatregelen, het genereren van rapporten en het bijhouden van nalevingsstatistieken. Dit vermindert de administratieve last en zorgt ervoor dat organisaties gemakkelijker aan de vereisten van NIS2 kunnen voldoen.

NIS2 en AI vormen een krachtige combinatie om ons te beschermen tegen een breed scala aan cyberdreigingen. Wel een belangrijke voorwaarde om hiervan te profiteren: zorg dat je de juiste kennis in huis hebt of haalt….

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in