Overslaan en naar de inhoud gaan

Topvrouw Fox-IT: AIVD wordt 'nogal arbitrair' ingezet

Inge Bryan, hoofd bij beveiligingsbedrijf Fox-IT en voormalig AIVD'er, spreekt zich in de Volkskrant uit over hoe de overheid cybersecurity aanpakt. De competentiestrijd tussen haar oude werkgever, de AIVD, en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), dat verantwoordelijk is voor de digitale bescherming van overheid en bedrijfsleven, ziet ze hoofdschuddend aan. "De AIVD wil niet gecoördineerd worden, terwijl dat de opzet van het NCSC is. Allemaal egootjes."
Fox-IT icon
© Fox-IT
Fox-IT

Ook voor het pas aangetreden kabinet, met daarin voor het eerst een bewindspersoon voor Digitalisering, is Bryan streng. "Als je nu als politiek iets gaat doen met digitalisering, ben je vijftien jaar te laat. Er is allang gedigitaliseerd", zegt ze in de krant.

Strijd tegen ransomware

Het goede nieuws is volgens Bryan dat de Nederlandse overheid met de AIVD een "fenomenale" macht in huis heeft, die zij volgens Bryan ten onrechte "nogal arbitrair" inzet. "De AIVD (wordt) enkel ingezet voor het belang van de staat", zegt ze. "Voor mij geldt het publieke belang en dat is niet altijd hetzelfde als het staatsbelang."

"Ik verwacht dat als je zo'n legermacht hebt zitten als de AIVD, dat je een grotere betekenis hebt in de strijd tegen gijzelsoftware. De AIVD heeft dat samen met de MIVD en NCTV neergezet als bedreiging voor de nationale veiligheid. Nou, wat doe je dan? De AIVD is er ook om in te grijpen. Waarom zie ik dat niet?", zegt Bryan tegen de Volkskrant.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in