Overslaan en naar de inhoud gaan

Tesla gaat broncode security-software vrijgeven

Tesla is van plan om haar beveiligingssoftware voor voertuigen aan de open source community te doneren. Ceo Elon Musk bevestigt dit op Twitter. Hij deed dit nadat hij een vraag-antwoordsessie op de Defcon-conferentie had gehouden.
Tesla-logo (rood op gril)
© Tesla
Tesla

“We hebben plannen om de Tesla voertuigbeveiligingssoftware open source te maken zodat dit gratis gebruikt kan worden door ander automakers. Erg belangrijk voor een veilige zelfrijdende toekomst voor ons allemaal”, aldus Musk in zijn tweet. Musk zegt niets wat precies wordt vrijgegeven en onder welke voorwaarden.

Door de broncode aan de community te doneren geeft Tesla anderen de mogelijkheid om er naar te kijken en ook verbeteringen aan de code aan te brengen. Eerder gaf Musk al toe dat de grootste dreiging voor de zelfrijdende auto’s het gevaar van een hack is. Een voorbeeld dat hij gaf toen: “Stel dat iemand een zelfrijdende auto kon hacken dan zouden ze – bij wijze van spreken – de auto’s allemaal naar Rhode Island kunnen sturen door de Verenigde Staten … dat zou het einde van Tesla betekenen en een hoop boze mensen in Rhode Island.”

Klanten na vrijgeven

Eind mei gaf Tesla ook al code vrij in het open-sourcedomein. Dit ging om code van het Tesla Autopilot-platform, de kernel van de onderliggende hardware en de broncode van het Nvidia Tegra-gebaseerd infotainmentsysteem. 

Tesla werkt sinds juni 2013 samen met de Software Freedom Conservancy (SFC) aan het op de juiste manier omgaan met de licentievoorwaarden. De aanleiding werd gevormd door verschillende klachten dat Tesla de licentie misbruikte in zijn Model S. Om de compliance in orde te krijgen moet niet alleen Tesla de code op de juiste manier vrijgeven maar moeten ook alle toeleveranciers, zoals bijvoorbeeld Nvidia en Parrot, dat op die manier doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in