Overslaan en naar de inhoud gaan

Schiphol experimenteert met digitale paspoortcontrole

Schiphol experimenteert met een nieuw digitaal systeem waarmee de paspoortcontrole sneller kan verlopen. Deelnemers aan het experiment kunnen dankzij een speciale app alvast hun gegevens voorafgaand aan hun reis doorgeven. Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) verwacht dat binnen enkele jaren reizigers zich thuis alvast kunnen registreren,

analoge paspoortcontrole op Schiphol
Schiphol

Het experiment met de zogenoemde Digital Travel Credential (DTC) duurt tot eind maart. Aan de proef nemen alleen reizigers deel die met KLM vanuit Canada naar Nederland vliegen. Bewindspersoon Van der Burg heeft zijn optimistische uitspraak over digitale paspoortcontrole vanuit huis geuit bij een demonstratie van het nieuwe DTC-controlesysteem op Schiphol.

Chip uitlezen en selfie maken

Reizigers ontvangen per mail een uitnodiging op het e-mailadres waarmee hun KLM-vlucht is geboekt. Zij kunnen dan een speciale app downloaden op hun telefoon. Daarna moeten ze hun paspoort tegen de telefoon houden, zodat de chip in het paspoort uitgelezen kan worden. Door een selfie te maken met de telefoon, kan hun foto vergeleken worden met de foto in de paspoortchip. Deze gegevens kunnen voorafgaand aan de reis gedeeld worden met de Koninklijke Marechaussee en de KLM.

Op de luchthaven worden met behulp van een gezichtsscan de digitale gegevens opgehaald. Reizigers hoeven vervolgens alleen nog hun paspoort tegen de grenspoort aan te houden. Als de digitale gegevens overeenkomen met het paspoort, mogen ze doorlopen. Een paspoort is dus nog steeds noodzakelijk om de grens te passeren.

Waarnemend Schiphol-topman Robert Carsouw heeft grote verwachtingen van het systeem. "Thuisregistratie maakt de paspoortcontrole veel sneller en eenvoudiger. Dit gaat het nieuwe normaal worden."

Wachtrijen op luchthaven

Hoewel de grootste chaos bij de paspoortcontroles op Schiphol alweer enkele jaren achter de rug is, kunnen wachtrijen nog steeds tot meer dan een uur oplopen. Die piekperiodes ontstaan als veel vliegtuigen rond dezelfde tijd op Schiphol aankomen, legt kolonel Elwin van der Molen van de Koninklijke Marechaussee uit. "Wij zijn daarover in gesprek met Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen."

Eind maart loopt het DTC-experiment af. De bevindingen zullen worden doorgegeven aan de Europese Commissie, die bezig is met het ontwikkelen van een nieuw digitaal reisdocument voor alle lidstaten.

In Europees verband

Grenscontrole in de Europese Unie zonder paspoort, blijft voorlopig toekomstmuziek, zegt kolonel Van der Molen. "Technologisch is al heel veel mogelijk. Maar dan moeten de lidstaten wel samenwerken. Daar zitten de grootste hobbels."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in