Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijk sust vrees identiteitsfraude door GGD-datalek

De kans dat kwaadwillenden die persoonsgegevens hebben bemachtigd uit de coronasystemen van de GGD identiteitsfraude kunnen plegen is klein, stelt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Bij het datalek, dat ontdekt werd door RTL Nieuws, zijn onder meer adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers (BSN's) gestolen.
Paspoort op koffer
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Met alleen die gegevens kunnen geen bankrekeningen worden geopend of telefoonabonnementen worden afgesloten, aldus de RvIG. Het BSN is volgens de dienst een zogenaamd 'informatieloos' nummer. De overheid gebruikt het alleen bij verwerking van persoonsgegevens en in contact met burgers. Voor bijvoorbeeld het openen van een bankrekening is ook een (kopie van een) identiteitsdocument zoals een paspoort of een documentnummer nodig.

"Het is in het geval van een datalek niet nodig om het BSN te veranderen", stelt de dienst. De RvIG beheert onder meer de Basisregistratie Personen en geeft burgerservicenummers uit. Ook is het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) bij de dienst ondergebracht.

Advies: wees alert

De dienst adviseert mensen om alert te zijn op misbruik naar aanleiding van het lek bij de GGD. Wie bang is dat zijn of haar gegevens zijn gelekt, kan contact opnemen met de GGD. Als er persoonsgegevens op straat blijken te liggen en er inderdaad misbruik van de gegevens is gemaakt, verwijst de GGD door naar het CMI en kan er aangifte worden gedaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in