Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweestapsverificatie voor iedereen, nu ook aangemoedigd door de Rijksoverheid

Nederlanders moeten vaker tweestapsverificatie gebruiken, is de boodschap van een overheidscampagne die dinsdag is begonnen. Met de campagne, genaamd 'Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig', wil het ministerie van Justitie en Veiligheid accountdiefstal voorkomen.

vingerafdrukscan, Touch ID
Apple

Uit een peiling, vorig jaar uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de Rijksoverheid, blijkt namelijk dat het slecht gesteld is met gebruik van tweestapsverificatie. Die peiling onder ongeveer duizend Nederlanders wijst uit dat 24% van de menen hun e-mailaccount dubbel heeft beveiligd. Bij accounts voor sociale media was dat slechts 15%.

'Meest effectieve bescherming'

De overheid geeft aan dat deze beveiligingsmaatregel "wel het meest effectief is tegen hacking, één van de meest voorkomende vormen van cybercrime". E-mailaccounts zijn vaak namelijk toegangspoorten tot allerlei andere diensten. "Tegenwoordig is het bij veel platforms, van social media tot webshops, mogelijk om via e-mail een gebruikersnaam en of wachtwoord te wijzigen. Een gehackt e-mailaccount kan dus grote gevolgen hebben voor andere accounts en zorgen voor bijvoorbeeld financiële schade, reputatieschade of accountdiefstal", legt het Rijk uit.

Tweestapsverificatie houdt in dat gebruikers naast hun wachtwoord nog een beveiligingslaag aan hun account toevoegen, zoals een sms, een vingerafdruk, een gezichtsscan, of contact met een aparte authenticatie-app. Zo'n extra verficatiestap vóór het inloggen maakt het voor cybercriminelen moeilijker om bij accounts in te breken. Het Rijk geeft op een nieuwe website, dubbelzoveilig.nl, links naar instructies van veelgebruikte apps en diensten als Outlook en Instagram om daar dubbele verificatie voor aan te zetten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in