Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijk en VNG sluiten cybersecurityconvenant

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het rijk hebben een convenant getekend om zich meer in te zetten voor lokale digitale veiligheid. Volgens de VNG gaat er de komende maanden ook worden gesproken over meer geld.
minister van Justitie en Veiligheid
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

"Hiermee is een eerste stap gezet om de digitale dreiging bij gemeenten beter aan te pakken", schrijft de VNG. Het convenant werd ondertekend door minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD), staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering, D66) en Jan van Zanen (VNG-voorzitter en burgemeester van Den Haag). "Komende periode zullen rijk en gemeenten samenwerken om tot passende inhoudelijke oplossingen en de bijbehorende financiering te komen."

3 fundamentele veranderingen nodig

Er zijn volgens de VNG nog minstens drie fundamentele veranderingen nodig voor gemeenten: structurele financiering, een betere informatiepositie en "duidelijke afspraken over de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het lokaal bestuur op digitale veiligheid". Het kabinet presenteerde onlangs de Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 (NLCS). "Om meer aandacht te geven aan het lokale perspectief op digitale veiligheid zijn de VNG en G4 door het rijk nauw betrokken bij de totstandkoming van de NLCS."

Vorige week vergaderde de Tweede Kamer over cybersecurity. Enkele Tweede Kamerleden maakten aan minister Yeşilgöz duidelijk dat ze zich zorgen maken over de gemeentelijke uitvoeringscapaciteit en dat er meer duidelijkheid moet komen over het tijdpad van de Nederlandse Cybersecuritystrategie. De minister beloofde meer duidelijkheid te geven over het tijdpad en wees naar het te tekenen convenant als een van de oplossingen voor lokale overheden, maar beloofde geen extra geld daarvoor.

Dit artikel is eerder verschenen bij Binnenlands Bestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in