Overslaan en naar de inhoud gaan

'Omarming Zero Trust neemt wereldwijd met sprongen toe'

De afgelopen jaren hebben steeds meer organisaties zich gestort op Zero Trust, de benadering van cybersecurity waarbij gebruikers, rollen, processen, applicaties en andere ICT-elementen zo min mogelijk rechten en mogelijkheden hebben. Wereldwijd heeft dit jaar 61% van de organisaties al een Zero Trust-beveiligingsmodel ingevoerd, wat flink meer is dan in 2022 en 2021. Dit blijkt uit het nieuwe Zero Trust-rapport van securityleverancier Okta.

security
Zscaler

In 2021 had nog geen 25% van de door Okta onderzochte organisaties een Zero Trust-aanpak. Het jaar erop, in 2022, gold dat voor meer dan 50% van de ondervraagde organisaties. In het huidige jaar is het aantal organisaties dat Zero Trust heeft omarmd opnieuw gegroeid, meldt Okta nu. Wereldwijd heeft 61% van alle organisaties op dit moment al een Zero Trust-beveiligingsmodel ingevoerd.

Plus plannen voor implementatie

Deze stijgende lijn lijkt door te gaan zetten. Een flink deel van de door Okta bevraagde organisaties die Zero Trust nog niet geïmplementeerd hebben, willen dat wel gaan doen. Binnen de komende zes tot twaalf maanden wil 28% van de respondenten in het Zero Trust-rapport 2023 een Zero Trust-model implementeren. Nog eens 7% is van plan er een te implementeren binnen de komende dertien tot achttien maanden, maakt Okta bekend.

De leverancier van middelen voor identiteits- en toegangsbeheer stelt dat zijn onderzoek van dit jaar een duidelijke toewijding aan Zero Trust in alle sectoren aantoont. "Slechts 4% van de respondenten in een van onze vier doelsectoren (financiële sector, publieke sector, zorg en software) gaf aan geen Zero Trust-aanpak te hebben en dat ook niet van plan te zijn binnen de komende achttien maanden."

Overheid en zorg achteraan

Van die vier doelsectoren loopt de financiële sector voorop in de omarming van Zero Trust. Een forse 71% van de ondervraagde financiële organisaties heeft op dit moment al een Zero Trust-aanpak gedefinieerd. "Voor softwarebedrijven is dit 68%, en publieke- en zorgorganisaties volgen met respectievelijk 58% en 47%."

Opvallend is dat er sprake is van groeiende budgetten voor Zero Trust, merkt Okta op. "In een tijdperk waarin macro-economische factoren in alle regio's en bedrijfstakken sterk inzetten op kostenbesparing, lijken de budgetten voor Zero Trust vrijwel onaantastbaar. Sterker nog, voor de overgrote meerderheid van de onderzochte bedrijven zijn deze budgetten niet stabiel gebleven, maar zelfs gestegen in de afgelopen twaalf tot achttien maanden."

Okta meldt dat wereldwijd 60% van de organisaties een stijging in deze budgetten zag die tussen de 1% en 24% lag, ten opzichte van vorig jaar. Bij nog eens 20% is er zelfs sprake van een grotere budgetstijging. Bij minder dan 3% van de onderzochte organisaties is het budget gedaald in vergelijking met 2022.

Oog voor menselijke factor

De menselijke factor staat bovenaan in de top drie van beveiligingsrisico’s voor organisaties. Het merendeel (38%) van de respondenten dit jaar gaf 'Mensen' aan als de absolute nummer één. Daarna kwamen de factoren 'Netwerk' en 'Data' op een verre tweede en derde plaats.

Okta stelt dat 'Mensen' altijd al een topprioriteit is geweest, maar dat het dit jaar een ongebruikelijke uitschieter is. Daaruit blijkt volgens de leverancier dat er steeds meer begrip is voor de kritieke functie van identity in een Zero Trust-aanpak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in