Overslaan en naar de inhoud gaan

NSA-activiteiten doen Amerikaanse IT-bedrijven pijn

De onthullingen over de spionage-activiteiten van de Amerikaanse NSA maken de Chinese autoriteiten kopschuw. Dat kost Amerikaanse bedrijven omzet.
NSA logo
© NSA
NSA

Tot de slachtoffers behoren onder andere HP en Microsoft, die beide bij de presentatie van hun meest recente kwartaalcijfers melding maakten van moeilijke marktomstandigheden in China. Cisco plakte er als enige ook een cijfer aan: zijn omzet in China daalde 19 procent.

Die moeilijkheden hebben alles te maken met het feit dat de Chinese overheid steeds meer Amerikaanse hardware en software uit de lijst voor overheidsorganen toegestane aankopen verwijdert, blijkt uit een inventarisatie die Reuters heeft gemaakt. Het aantal buitenlandse leveranciers dat op de lijst figureert daalde met een derde. Van de leveranciers van beveiligingsproducten is de helft inmiddels van de lijst gehaald. Het aantal producten op de lijst steeg in twee jaar tijd met 2000, maar daarbij gaat het vooral om producten van lokale leveranciers. Een bedrijf als Cisco zag het aantal toegestane producten verdampen van 60 tot 0.

Die ontwikkeling heeft deels te maken met China's streven om de lokale IT-industrie te versterken. Maar zorgen over de veiligheid van apparatuur spelen zeker ook een rol, zeggen bronnen van Reuters. Met name de onthullingen van Edward Snowden hebben de Chinese overheid ertoe gebracht de teugels aan te halen.

Overigens geldt de door Reuters geanalyseerde lijst niet voor de lokale overheden en het Chinese bedrijfsleven, en ook niet voor het leger - dat zijn eigen lijst hanteert.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in