Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe NSA-baas van Trump aangesteld

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming goedgekeurd van de door president Donald Trump genomineerde nieuwe leider voor zowel de NSA als ook het US Cyber Command. Laatstgenoemde is het legeronderdeel voor digitale oorlogsvoering, terwijl inlichtingendienst NSA is bedoeld voor spionagewerk. Luitenant-generaal Paul M. Nakasone was al de hoogste baas van het Cyber Command en lijkt een actievere rol van de VS te willen.
NSA, CIA, cyber
© USA
USA

Zo heeft Nakasone vorige maand tegenover het Armed Services Committee gesteld dat de VS 'kosten moet opleggen' aan digitale tegenstanders, meldt de Amerikaanse politieke nieuwssite Politico naar aanleiding van zijn benoeming. Op dit moment zijn landen die cyberaanvallen uitvoeren op de VS namelijk niet bang dat er wordt teruggeslagen, aldus de cybergeneraal.

Offensief, defensief en intelvergaring

Nakasone heeft qua achtergrond meer affiniteit met de legeractiviteiten dan met het spionagewerk van NSA, weet Wired te melden. Zijn dubbelrol als directeur van de NSA en hoogste leider van het legeronderdeel voor cyberwar is niet uitzonderlijk. De twee overheidsinstanties delen hun leiderschap sinds het Pentagon in 2009 het Cyber Command in het leven heeft geroepen.

Het legeronderdeel is echter meer gericht op offensieve activiteiten, om militaire doelen te behalen zoals het uitschakelen van vijandige partijen. Dit heeft volgens Wired geleidelijk aan de overhand gekregen op defensief digitaal werk. De diverse activiteiten van de NSA zijn officieel meer gericht op het vergaren van informatie, wat Sigint (signals intelligence) wordt genoemd.

0-days en exploits

Daarbij heeft de Amerikaanse inlichtingendienst wel krachtige hackwapens in zijn brede arsenaal, wat ook valt in te zetten voor aanvalsdoeleinden. Uitgelekte hacktools van de NSA hebben dit wereldwijd aangetoond nadat ze zijn ingezet door cybercriminelen en mogelijk ook buitenlandse mogendheden. De epidemie door ransomware WannaCry is mogelijk gemaakt door NSA-code om misbruik te maken van softwarekwetsbaarheden. Deze exploits zijn voor gaten die voorheen niet publiekelijk bekend waren en waar dus ook geen patches voor beschikbaar waren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in