Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM en AWS implementeren postkwantumencryptie in producten

Amazon en IBM hebben de algoritmes voor postkwantumcryptografie die het Amerikaanse National Institute for Standards and Technology (NIST) vorige maand heeft gekozen al toegevoegd aan hun producten en diensten. Ook Google heeft vergevorderde plannen voor implementatie ervan.
encryptie
© Shutterstock
Shutterstock

Het NIST koos vorige maand vier algoritmes die voor cryptografische methoden kunnen zorgen die niet vatbaar zijn voor de grote rekenkracht van kwantumcomputers. De huidige cryptografische methoden zijn vrijwel zeker niet bestand tegen de forse kwantumrekenkracht. Op de methodes die NIST nu heeft gekozen, kan vervolgens gestandaardiseerd worden en doorontwikkeld. Gekozen is voor CRYSTALS-Kyber, CRYSTALS-Dilithium, FALCON en SPHINCS+.

Dat Amazon en IBM en Google snel aan de slag gaan met de algoritmes is niet verwonderlijk. IBM was betrokken bij drie van de vier gekozen algoritmes, Amazon Web Services (AWS) bij twee en Google bij één. De drie bedrijven werken al jaren aan postkwantumencryptie.

IBM heeft de algoritmes toegevoegd aan zijn nieuwe z16-mainframe. Met behulp van de Crypto Express 8S card kunnen de diverse cryptografische algoritmes geïmplementeerd worden.

AWS voegt de algoritmes toe aan zijn services.

Google heeft nog niet aangegeven dat het daadwerkelijke implementaties heeft gedaan, maar heeft kort na de NIST-keuzes in een blog van VP en CISO Phil Venables al duidelijk aangegeven dat het zich zeer sterk inzet op het doel om Google op het gebied van postkwantumencryptie klaar te maken voor de toekomst.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in