Overslaan en naar de inhoud gaan

Hongarije onderzoekt Kaspersky-software

De Hongaarse regering onderzoekt het gebruik van de software van Kaspersky Lab op overheidscomputers. Dat melden Hongaarse media. Afgelopen maandag vaardigde de Hongaarse regering de beslissing tot nader onderzoek uit, die alleen betrekking heeft op overheidscomputers.
Kaspersky Lab
© Kaspersky Lab
Kaspersky Lab

Met de beslissing volgt de Hongaarse regering de bewegingen van de Nederlandse, Engelse, Litouwse en Amerikaanse overheden, en vooral een negatief advies van het Europees Parlement aan alle EU-instanties voor het gebruik van de antivirussoftware van oorspronkelijk Russische makelij.

Voor Hongaarse burgers is de uitkomst van het onderzoek niet van invloed: bij een algehele uitfasering wordt enkel overheidsfunctionarissen het gebruik van de antivirussoftware verboden.

Slecht imago

Kaspersky lab heeft al langer te kampen met een slecht imago; meerdere overheden verdenken de softwarefabrikant banden te hebben met het Kremlin, en vrezen voor spionage. Kaspersky heeft de aantijgingen altijd ontkent en ook onderzoeksbureau IDC was niet overtuigd van de kwade bedoelingen van het bedrijf.

De Hongaarse overheid lijkt met de beslissing toch ook niet te vertrouwen op de veiligheid van de antivirussoftware en sluit een verbinding van de antivirusgigant met de Russische regering ook niet uit. 

Reactie Kaspersky

Kaspersky ontkent in een reactie op het onderzoek van de Hongaarse regering alle negatieve geluiden rond het bedrijf. “Kaspersky Lab benadrukt dat alle aantijgingen over het cybersecuritybedrijf ongegrond, onjuist en onbewezen zijn. Bovendien heeft het rapport van het Europees Parlement, waaruit deze maatregel lijkt voort te komen, geen wettelijke status. De uitspraken zijn gebaseerd op speculatie in plaats van feiten. Er is geen enkel aantoonbaar bewijs van verkeerd handelen door Kaspersky Lab."

Transparantie

In een poging vertrouwen te herwinnen heeft de softwarefabrikant meer transparantie aangekondigd.  "Wij blijven investeren in het vertrouwen van onze gebruikers en de bescherming van onze digitale samenleving voor zowel Europese burgers als mensen over de gehele wereld. Zo heeft Kaspersky Lab de opening van een Transparency Center in Zwitserland aangekondigd. We verhuizen daarmee een groot deel van onze R&D kernactiviteiten naar Zurich. Data van Kaspersky Labs gebruikers en onze software worden daar verzameld en verwerkt. Klanten en onafhankelijke partijen krijgen hier ook inzage in de broncodes van onze software. Dit initiatief onderstreept eveneens onze toewijding voor transparantie en openheid."

Hoe lang het onderzoek van de Hongaarse overheid naar de software van Kaspersky gaat duren, is niet bekend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in