Overslaan en naar de inhoud gaan

Hawking, Musk en Wozniak willen verbod op robot-soldaten

Als we een wapenrace beginnen met kunstmatige intelligentie, zijn autonome systemen de Kalashnikovs van de toekomst, schrijven bezorgde AI-wetenschappers en andere prominenten in een open brief.
Stephen Hawking
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De ondertekenaars van de open brief maken zich zorgen over het ontstaan van een wapenwedloop op het gebied van kunstmatig intelligente aanvalssystemen. De ontwikkeling van 'artificial intelligence' is zo ver gevorderd, dat dergelijke systemen binnen enkele jaren inzetbaar zouden kunnen zijn.

De inzet is hoog. Autonome wapens worden gezien als de derde revolutie in oorlogsvoering - na buskruit en kernwapens. Sommigen zien daar alleen voordelen in, schrijven de opstellers van de open brief. Door menselijke soldaten te vervangen door machines, zullen er op het slagveld minder slachtoffers vallen, is de redenering.

Daar staat tegenover dat diezelfde conclusie de drempel om een oorlog te ontketenen verlaagt, aldus de open brief. En de bij-effecten zullen enorm zijn. AI-wapens vergen geen dure materialen of lastig te verkrijgen grondstoffen, en zullen makkelijk 'en masse' geproduceerd kunnen worden. Dat betekent niet alleen dat ze snel verspreid zullen raken over de wereld, maar ook makkelijk in handen zullen vallen van terroristen.

Als één van de militaire grootmachten daar echt werk van gaat maken, wordt er een wapenwedloop ontketend met een onduidelijk einde. Die ontwikkeling zou in de kiem gesmoord moeten worden door een moratorium.

De open brief, die vandaag officieel gepresenteerd wordt bij de International Joint Conferences on Artificial Intelligence-conferentie, is inmiddels ondertekend door een waslijst aan AI-wetenschappers en andere prominenten. Tot de bekendste horen Stephen Hawking, Elon Musk en Steve Wozniak, die ook eerder al kanttekeningen plaatsten bij de toepassing van kunstmatige intelligentie. Op de lijst prijken ook de namen van een aantal Nederlanders. De bekendste zijn Louis Vuurpijl en Paul André Kamsteeg, beide assistent-professor op het gebied van AI aan de Radboud Universiteit, en Siegfried Nijssen, assistent-professor computerwetenschappen in Leiden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in