Overslaan en naar de inhoud gaan

Fake webshops ontmaskerd door AI en webcrawler

SIDN, de registry voor alle.nl-domeinnamen, werkt aan een geautomatiseerd systeem om malafide webshops te ontdekken. Door AI en machine learning kunnen frauduleuze websites worden herkend en doorgegeven aan de registrars. Het systeem draait momenteel als onderzoeksproject binnen het SIDN Lab, het researchteam van SIDN.
SIDN

De tijden van het handmatig doorzoeken van webshops om te zien of deze wel te vertrouwen zijn, lijken hiermee voorbij. Het systeem moet door webcrawling, de verwerking van data, bijbehorende machine learning en AI, fake webshops moet gaan herkennen. De registry heeft gekeken naar resultaten uit het verleden als het gaat om de eigenschappen en daarmee herkenning van malafide webwinkels, om met die data vervolgens een systeem te bouwen wat potentiële frauduleuze sites dus geautomatiseerd tegen het licht houdt. 

Resultaten uit het verleden

"Op basis van meldingen zijn we gaan kijken naar de eigenschappen die fake webshops hebben, zowel in termen van registratiegegevens als van de website zelf. Vervolgens gebruiken we een systeem waarbij .nl-websites gecrawld worden." Zo vertelt het SIDN aan AG Connect. "Op basis van de verzamelde gegevens worden websites gecategoriseerd en geclusterd in twee groepen door middel van machine learning: mogelijk fake webshops en de rest." Door machine learning en het opslaan wordt de database van eigenschappen dus uitgebreider en het opsporen eenvoudiger, zo is de insteek.

Na de indeling in één van de twee categorieën door de filtering van het systeem, wat vroeger handmatig werd gedaan, onderneemt SIDN gelijk actie: "Wanneer een website als frauduleuze webshop wordt gezien, stuurt SIDN een notificatie naar de betreffende registrar (het bedrijf dat de domeinnaam namens een klant heeft geregistreerd). Voor dit project werkt SIDN samen met enkele registrars die veel klanten met fake webshops hebben gehad. De registrar beoordeelt de website en kan actie ondernemen, bijvoorbeeld door de domeinnaam te verwijderen."

Uniek

Het systeem bevindt zich volgens SIDN nog in de projectfase en is deze wijze van opsporen van frauduleuze websites uniek in de wereld. "Andere registries zijn uiteraard ook bezig om te onderzoeken hoe fake webshops aangepakt kunnen worden, maar verschillen in aanpak en methode van detectie. Voor zover bekend zijn wij de enige die fake webshops op deze manier detecteren."

Wanneer het systeem klaar is voor algemeen gebruik, is vooralsnog niet bekend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in