Overslaan en naar de inhoud gaan

De overeenkomst tussen security en de dood

"De kans dat hackers binnenkomen, is groot", werd de zaal verteld op het congres Security & Overheid van AG Connect en zustertitel iBestuur. Ja, als ze echt willen, komen ze heus wel binnen. Het is dus onvermijdelijk, maar dat wil niet zeggen dat je maar moet berusten in je lot. We doen toch ook ons best om gezond te eten, goed te bewegen, enzovoorts? Terwijl we allemaal weten dat je het einde niet kunt vermijden.
Garmin, smartwatch, Instinct 2, Instinct 2 dēzl Edition
© Garmin
Garmin

Security lijkt een ondankbare taak, een onmogelijke opgave. Je kunt immers niet 100% voorkomen dat je organisatie niet voor de bijl gaat. De inmiddels heersende wijsheid is toch wel dat het niet de vraag is óf je wordt gehackt, maar wannéér je wordt gehackt. Het ene na het andere incident - bij organisaties groot en klein, commercieel en overheidsmatig - onderstreept dit.

Zelfs techreuzen en securityleveranciers worden gehackt. Net zoals topsporters, voedingsexperts en fitnessgoeroe's vroeg of laat ook heengaan. Dat hoort bij het leven. Toch gaan we niet massaal elke dag ontbijten met fastfood, volop roken en drinken, groente vermijden, fruit vergeten, bewegingsinspanningen minimaliseren, enzovoorts. Toch? Natuurlijk, enkele dwalingen en snackmomenten komen voor. We zijn ook maar menselijk. Maar toch blijven we eraan werken om het onvermijdelijke uit te stellen. Wétende dat het uiteindelijk onvermijdelijk is.

Dat moet misschien ook de insteek zijn voor security. Nuchter zijn en beseffen dat het nooit te vermijden zal zijn, maar in de tussentijd ook idealistisch zijn. Door ons best blijven doen met inspanningen om het onvermijdelijke voor ons uit te schuiven. Bijvoorbeeld door het aanvallers zo moeilijk mogelijk te maken en daarmee hun businessmodel (compleet met return-on-investment) te schaden.

Is wat waard

Tuurlijk, serieuze security kost wat. Net zoals groente en fruit meer kosten dan een vette hap. Om over een abonnement op de sportschool nog te zwijgen. Maar het is heus wel wat waard! Dus we moeten slim omspringen met de beperkte middelen die we hebben. Maar niet het opgeven! Blijven streven, blijven vermijden van het onvermijdelijke.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in