Overslaan en naar de inhoud gaan

Cybersecuritydiensten blijven duidelijk in trek, ziet ING

De Nederlandse IT-dienstensector blijft ook komende tijd doorgroeien, maar wel in een iets lager tempo dan tijdens de coronapandemie. Dat voorspellen onderzoekers van ING Research in een nieuw rapport. Zo zijn onder andere cyberbeveiligingsdiensten nog steeds duidelijk in trek. Ook is er volgens ING nog grote vraag naar automatisering en het uitbesteden van IT-diensten.
Iemand die handen om een reeks houten poppetjes in een cirkel houdt.
Shutterstock

Prognoses van de bank wijzen voor 2023 en 2024 op respectievelijk 4,5 en 2,5 procent groei. Dat is lager dan de 7 en 5,5 procent groei die de sector in 2021 en 2022 liet zien, toen de vraag naar bijvoorbeeld cloudoplossingen een flinke vlucht nam. Maar de groei is nu nog wel beduidend sterker dan die van de Nederlandse economie als geheel.

Tekort aan IT'ers remt bedrijfsgroei

ING wijst er onder meer op dat veel bedrijven verwachten dit jaar meer uit te geven aan IT-dienstverlening en cloudinfrastructuur. Maar er zijn ook vertragende factoren. Naast de iets langzamer draaiende Nederlandse economie gaat het dan om het nog altijd prangende arbeidstekort en de stijgende lonen. IT-bedrijven hebben al langer moeite om voldoende goede arbeidskrachten te vinden. Dat zet een rem op hun groei, aldus ING.

Volgens de onderzoekers steeg het aantal vacatures in de sector in het eerste kwartaal licht. Vooral aan ontwikkelaars is een gebrek. ING stelt dat bij verschillende IT-bedrijven daarom nu discussie is over of ze een deel van dit tekort in de toekomst niet kunnen oplossen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Dit zou kansen kunnen bieden, maar lijkt volgens ING geen oplossing voor de korte termijn. "Er is nog veel onduidelijkheid over de betrouwbaarheid en veiligheid van AI-toepassingen. Bijvoorbeeld waar aansprakelijkheid ligt als er iets misgaat."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in