Overslaan en naar de inhoud gaan

'Australië: China zit achter hack Australisch parlement'

China zit achter de hack van de computersystemen van het parlement van Australië begin dit jaar. Dat melden vijf bronnen binnen de Australische inlichtingendienst ASD aan persbureau Reuters.
China-president Xi Jinping
© Whitehouse.gov
Whitehouse.gov

In maart concludeerde het Australian Signals Directorate (ASD) al dat het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid verantwoordelijk is voor de cyberaanval, stellen de bronnen van Reuters. De bevindingen werden geheim gehouden om de handelsrelatie met Peking niet onder druk te zetten. Het openbaar maken zou een "reëel risico van economische schade" met zich meebrengen, zo zou de inschatting luiden.

China ontkent

Bij de hack is digitaal ingebroken op computers van zowel het parlement als ook van de drie grootste politieke partijen in het land. De Australische premier Scott Morrison wil niet op het verhaal reageren, net zoals de ASD zelf. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageert wel: het ontkent dat China achter de aanval zit.

In februari werd bekend dat hackers waren doorgedrongen in de computersystemen van het Australische parlement, drie maanden voor de verkiezingen. Morrison sprak destijds van een "geraffineerde" aanval die vermoedelijk door een buitenlandse mogendheid is uitgevoerd. Maar hij noemde geen land. Het is niet bekend welke gegevens de hackers precies hebben buitgemaakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in