Overslaan en naar de inhoud gaan

AI gaat cybersecurity in een paar jaar al flink vooruit helpen, stelt Gartner

De omarming van generatieve AI (genAI) zal flinke gevolgen hebben voor de verbetering van cybersecurity, voorspelt ICT-onderzoeksbureau Gartner. Zo zal het de kloof verkleinen tussen wat werkgevers vragen en wat werknemers kunnen (de zogeheten skills gap). Gartner zet meer verwachtingen neer in zijn cybersecurityvoorspellingen voor dit jaar en verder.

Tegen 2028 zal de inzet van genAI ervoor zorgen dat gespecialiseerde securitytraining niet meer nodig is voor grofweg de helft van de junior cybersecurityrollen, zo voorspelt Gartner. Het inhuren en trainen van ICT-securitywerknemers zal namelijk door genAI flink veranderen. In plaats van mensen aanhalen en inzetten op basis van hun onderwijs, bijvoorbeeld in de vorm van certificaten en cursussen, zullen werkgevers meer gaan kijken naar de juiste aanleg.

Houding en holistische aanpak

Het belang van educatie valt daarmee niet weg, maar elementen als houding, nieuwsgierigheid, competentie en talent gaan zwaarder meewegen. Gartner geeft organisaties nu al het advies om hun cybersecurityteams zich te laten concentreren op interne use cases voor genAI-aanvulling. Daarbij is het belang om te coördineren met de HR-afdeling en eventuele externe HR-partners (zoals bijvoorbeeld recruiters).

Tegen 2026 zullen grote ondernemingen die genAI combineren met een holistische aanpak voor risk management daar de vruchten van plukken. Gartner heeft het hierbij over een geïntegreerde, platform-gebaseerde architectuur voor securitygedrag en cultuur (Security Behavior and Culture Programs, SBCP), wat in combinatie met genAI verdere veiligheidsvoordelen kan opleveren. De analisten van Gartner voorzien een vermindering van wel 40% voor security-incidenten die worden veroorzaakt door werknemers.

Securitytraining op individuele maat

GenAI heeft namelijk de potentie om hypergepersonaliseerde content en educatiemateriaal aan te maken, waarbij de context wordt meegenomen van de unieke eigenschappen van een werknemer. Securitytrainingen zijn dan dus niet meer een generieke kwestie, die vaak wordt ingestoken op het laagste niveau om daarmee zoveel mogelijk mensen te kunnen meenemen. De echt op maat gemaakte aanpak verhoogt de kans dat werknemers veiliger gedrag in hun dagelijkse werkzaamheden gaan vertonen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in