Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid & ICT

Iedereen heeft wel een mening over Overheid & ICT.
megafoon
© CC BY 2.0 - Flickr cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr cropped from orig

Om te beginnen de Overheid zelf. Het BIT (Bureau ICT Toetsing) geeft graag op venijnige wijze commentaar op grootschalige vernieuwingspogingen (Operatie BRP en Dienstverlening PGB) en moeizame legacy omgevingen (Investeringsagenda Belastingdienst en Aanbesteding Datacenter UWV).

Hoe zit het met de oplossingen?

De KNVI zet met thought leader Ken van Ierlant de toon richting een platformstrategie, waar leveranciers als Oracle, SAP en Microsoft in mee kunnen gaan. Iemand als ICT-coryfee Jan Baan staat enthousiast op de kansel met als zienswijze één app voor mobiele apparatuur, waarmee burgers en hun bedrijven alle transacties met de overheid kunnen doen, één digitaal ecosysteem voor producten en diensten van overheden..

Mijn duit in het zakje van oplossingen?

Ik ben gecharmeerd van Customer Journeys, BPM en Microservices in een cloud omgeving. Met een open source tool als Camunda, kun je met een agile werkwijze snel en inzichtelijk je ontwerpen vastleggen. Services die aan open standaarden als BPMN (Business Proces Model and Notation), CMMN (Case Management) en DMN (Decision Management) voldoen kun je vervolgens tot executie brengen. Op kleinschalige wijze zie je snel wat wel of niet werkt. Je zet het geheel achter een portal en je stapt beheersbaar en betaalbaar de wereld van de digitale transformatie binnen.

Het aardige is dat leveranciers als SAP en Oracle ook stiekem die kant uit lijken te gaan. Een architectuurplaat van SAP gebaseerd op een open source BPM engine ging recent viraal op Twitter. Open source groeit richting verantwoorde enterprise oplossingen. Wat mij betreft een kans om nog voor het eind van de kabinetsformatie de kreet Overheid & ICT wat minder hijgerig, vrij van vendor lock in en burger gericht te maken. Hoeven we het ook niet meer over een minister van ICT te hebben.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in