Overslaan en naar de inhoud gaan

Trucker met dashcam maakt minder brokken

Vrachtwagenchauffeurs van wie het rijgedrag in de gaten wordt gehouden door een dashcam zijn minder betrokken bij ongelukken en bijna-ongelukken. Het besef dat hun rijgedrag wordt opgenomen leidt ertoe dat ze geconcentreerder rijden.
© WikiMedia
WikiMedia

Dat komt naar voren uit een proef waarbij bijna een jaar lang 378 trucks van 28 transportondernemingen werden voorzien van een dashcam. Verzekeringsmaatschappij TVM, die achter de test zit, bevestigde een bericht hierover in De Telegraaf.

Bij de pilot werd eerst naar het rijgedrag gekeken op basis van sensoren in de vrachtwagen die het rijgedrag meten. Na het plaatsen van de dashcam bleken de truckers bedachtzamer te rijden. Ze maakten minder noodstops of plotselinge stuurbewegingen.

Minder claims, minder brandstof, minder slijtage

Het verbeterde rijgedrag leidt niet alleen tot minder claims, maar ook tot besparing op het brandstofgebruik en minder slijtage van onderdelen, aldus de verzekeraar.

De dashcams gaven bovendien aanwijzingen waar de meeste incidenten met vrachtwagens gebeuren. Knooppunt Leenderheide, de N7 bij Groningen en de Twenteroute komen daarbij ongunstig uit de bus. TVM wil met Rijkswaterstaat in gesprek om te kijken of de verkeersveiligheid daar kan worden verbeterd. Ongelukken met vrachtwagens leiden vaak tot lange files.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in