Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziggo-moeder gaat over van VS-eigenaar naar Britse baas

Vodafone heeft een miljardendeal gesloten met Liberty Global. Het Britse telecombedrijf neemt een groot deel van de Europese kabelactiviteiten van De Amerikanen over. De transactie heeft een waarde van 19 miljard euro. De twee voerden al enige tijd gesprekken over de deal.
coax
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Vodafone neemt onder meer de de Duitse kabelgroep Unitymedia over. Dat is de op één na grootste kabelaar van het land. Met de overname voert Vodafone de druk op marktleider Deutsche Telekom op. Het stelt Vodafone in staat om internet-, telefoon-, en internetdiensten gebundeld aan te bieden. Verder worden enkele onderdelen in Roemenië, Hongarije en Tsjechië ingelijfd.

Concurrentie en consolidatie

Europese en Duitse toezichthouders zullen zich nog buigen over de deal. Eerder werd in het Verenigd Koninkrijk al eens een fusiepoging van Three en O2 op last van autoriteiten geblokkeerd. Ook in Duitsland gingen al geluiden op tegen een omvangrijke telecomdeal. Volgens Vodafone-topman Vittorio Colao komen dergelijke bezwaren alleen voort uit de bezorgdheid voor meer concurrentie. Verder zijn de Britse activiteiten van de bedrijven mogelijk onderwerp van gesprekken tussen de twee partijen.

Ondertussen gaan er geluiden op dat Vodafone het belang in de Nederlandse samenwerking VodafoneZiggo volledig wil overnemen. Nu nog is er sprake van een fifty-fifty verhouding. VodafoneZiggo is de samenvoeging van een samenvoeging: Vodafone plus Ziggo, waarbij laatstgenoemde weer bestaat uit Ziggo plus UPC. Het samengaan van die twee kabelbedrijven is niet zonder slag of stoot gegaan, en heeft nog - na een succesvolle bezwaarzaak door KPN - geleid tot concessies door Liberty Global bij de Europese Commissie.

Omzet en winst dalen bij VodafoneZiggo

VodafoneZiggo heeft het afgelopen kwartaal zowel de omzet als de winst zien dalen, maakte het vandaag bekend. De omzetdaling was grotendeels het gevolg van nieuwe Europese roamingregels en minder verkochte mobiele telefoons.
De totale opbrengsten van het fusiebedrijf kwamen uit op 972 miljoen euro uit, 4 procent minder dan vorig jaar. De operationele winst daalde van 54 miljoen euro vorig jaar tot 31 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar.
De markttrend dat consumenten steeds vaker een Sim Only-abonnement nemen heeft geleid tot de lagere verkoop van mobiele telefoons.
De financiële doelstelling van het fusiebedrijf blijft een stabiel jaar ten opzicht van vorig jaar, ondanks de lagere winst en omzet in de afgelopen periode. Drost gelooft met name in groei in de rest van 2018 door de klantengroei in het eerste kwartaal.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in