Overslaan en naar de inhoud gaan

XS4ALL Plan B vandaag van start met 'voorinvesteringen'

Volgende week ziet een nieuwe internetprovider als alternatief voor KPN's XS4ALL het licht, waarvoor investeringen ook bij particulieren en toekomstige klanten worden gehaald. Vanaf vandaag moet voor een selecte groep 'sympathisanten' de crowdfundactie al van start gaan. Deze 'voorinvesteringen' kunnen dan tegen een rente van 3 procent per jaar worden gedaan, en de vroege vogels krijgen perks aangeboden.
XS4ALL-protestactie
© actiecomité XS4ALL Moet Blijven
actiecomit� XS4ALL Moet Blijven

Het aanbod van 'voorinvesteren' wordt gedaan aan mensen die zich hebben ingeschreven op de nieuwsbrief van het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven!'. Deze groep heeft zich hard gemaakt voor behoud van XS4ALL als zelfstandige en eigengereide internetaanbieder, met focus op internettoegang van hoge kwaliteit én aandacht voor digitale burgerrechten. Tegelijkertijd is gewerkt aan Plan B: de oprichting van een alternatieve internetprovider, als spirituele opvolger van de Nederlandse oer-isp.

Samenvoeging versus behoud

XS4ALL-eigenaar KPN wil zijn dochterbedrijf namelijk samenvoegen met de moederorganisatie en stelt daarbij dat de kwaliteit van het submerk behouden blijft. Zowel de Ondernemingsraad van de internetprovider als ook het actiecomité menen dat dit niet haalbaar is voor het telecombedrijf. Onderhandelingen, protesten en negatieve adviezen in de formele procedures hebben tot op heden geen koerswijziging van KPN opgeleverd. De recente CEO-wissel bij de XS4ALL-moeder heeft vooralsnog ook geen verandering gebracht.

Plan B komt nu concreet in zicht, met openbare crowdfunding vanaf volgende week maandag. Dan wordt ook de nieuwe naam van de XS4ALL-opvolger onthuld. Sympathisanten die zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief van het actiecomité krijgen volgens planning vandaag een uitnodigingsmail met daarin een link naar een speciale investeringspagina. Daar kunnen zij al een 'voorinvestering' met een rente van 3 procent per jaar doen, van minimaal 250 euro.

Fase 2 over enkele maanden

Deze eerste investeerders voor fase 1 van Plan B krijgen nog andere perks aangeboden. "Iedereen die investeert, komt op de Wall of Fame in het nieuwe kantoor", zo vermeldt de aankondigingsmail. "De eerste 500 mensen die minimaal 1.000 euro investeren krijgen twee kaarten voor de launch party in Paradiso, die begin 2020 zal plaatsvinden. Voor de overige kaarten loot iedereen mee die meedoet aan de crowdfundactie." De FAQ van de crowdfundactie geeft meer uitleg.

Mensen die vanaf volgende week kunnen 'inleggen', worden dan gewoon klant, voor een bedrag van 50 euro. Founding members krijgen ook een 'kadootje', wat nu nog niet wordt benoemd: "Daarvoor krijg je alvast iets handigs waarmee we een hardnekkig probleem voor veel internetters zullen oplossen." Het plan is om binnen enkele maanden door te stomen naar fase 2 met daarin dan het daadwerkelijke aanbieden van internetverbindingen "en alles wat daar bij hoort". KPN's integratie van XS4ALL gaat naar schatting ook nog enkele maanden duren.

Update:

Gecorrigeerd dat mensen die vanaf volgende week inleggen geen investeerders zijn, maar gewoon klanten van de nieuwe internetprovider.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in