Overslaan en naar de inhoud gaan

Tientallen ICT-bedrijven trekken vanwege Brexit naar Nederland

In 2019 hebben minimaal 99 ICT-gerelateerde bedrijven ervoor gekozen om naar Nederland te verhuizen. De Brexit is daar een belangrijke oorzaak van. Dat blijkt uit navraag bij Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). De ICT-bedrijven maken deel uit van in totaal zo’n 397 internationale bedrijven die naar Nederland komen.
Brexit
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Uit de jaarcijfers van 2019 van NFIA blijkt dat de Brexit een belangrijke drijfveer is voor bedrijven om naar Nederland te komen. Sinds het Brexitreferendum in juni 2016 maakten al 140 ‘Brexitbedrijven’ de keuze voor Nederland, waarvan 78 dat in 2019 deden.

In totaal heeft de naderende Brexit sinds het referendum in 2016 ‘enkele tientallen’ bedrijven met ICT-achtergrond van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland gedreven, aldus het NFIA. “Dat cijfer is ook afhankelijk van wat je allemaal tot IT rekent: van harde IT tot Fintech en andere ‘digitale bedrijven’ binnen uiteenlopende sectoren”, zegt een woordvoerder.

Record

In totaal vestigden in 2019 397 internationale ondernemingen zich in Nederland, zoals Fresenius, FujiFilm Irvine Scientific en Swisscom Zo’n 99 bedrijven van dat aantal zijn ICT-gerelateerd. “Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro in hun projecten te investeren. Een record, al deze cijfers waren nog nooit zo hoog”, aldus de organisatie.

Vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk (VK) en Europa zijn druk met elkaar in gesprek over of en hoe de samenwerking na de overgangsperiode voor data-uitwisseling na de ‘no-deal Brexit’ voortgezet kan worden. In 2019 is die overgangsperiode van kracht geworden.

Soepele overgang

Intussen wordt er door de ICT-sector in beide landen gepleit voor oplossingen om de Brexit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een belangrijk onderwerp van gesprek is de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de UK en Nederland. NLDigital onderstreept met zusterorganisatie TechUk het belang van een ‘adequaatheidsbesluit’ tussen Nederland en het VK, zodat er een blijvende vrije uitwisseling van data mogelijk blijft. 

“De meest eenvoudige mogelijkheid om persoonsgegevens tussen het VK en Nederland uit te wisselen, is als er een adequaatheidsbesluit door de Europese Commissie wordt genomen", meldt NLdigital. De beschrevenen mogelijkheid houdt in dat de Europese Commissie moet beoordelen of er in de VK een vergelijkbare bescherming wordt geboden bij het verwerken van de gegevens.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in