Overslaan en naar de inhoud gaan

INVEST-NL denk het wel!

Goed nieuws voor Nederlandse start-ups. 10 februari viel er bij de leden van de Tweede kamer een interessante brief van drie ministers tegelijk op de mat: Kamp (Economische Zaken), Dijsselbloem (Financiën) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).
Munten
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

De brief informeert de kamer over de oprichting van een nieuwe Nederlandse financierings- en ontwikkelingsinstelling; Invest-NL. De brief meldt: ‘Invest-NL wordt opgericht om gewenste investeringen in bedrijven en projecten mogelijk te maken die vanwege hun onzekere risico-rendementsverhouding of lange onzekere terugverdientijden onvoldoende financiering in de markt kunnen aantrekken.’ Het gaat om een kapitaalstorting van in totaal 2,5 miljard euro. De instelling moet op 1 januari 2018 operationeel zijn. Het kabinet wil het onderliggende wetsvoorstel medio 2017 indienen, dus er wordt tempo gemaakt op dit dossier.

Het geld gaat onder meer naar initiatieven rond energie, mobiliteit en de digitalisering van de industrie. Sectoren zoals zorg, veiligheid en onderwijs kunnen ook op steun vanuit Invest-NL rekenen. Aangezien nagenoeg alle innovatie in deze sectoren door technologie wordt gedreven, betekent de oprichting van Invest-NL een forse impuls voor vaderlandse technologiestart-ups. Rijksoverheid.nl meldt: ‘Invest-NL kan durfkapitaal leveren door bijvoorbeeld een belang te nemen in een fonds dat investeert in dergelijke bedrijven. Ook kan Invest-NL zelf participeren in doorgroeiende bedrijven.’ Dit is een interessante constatering voor vele initiatieven die een zetje nodig hebben om het aantrekken van privaat vermogen mogelijk te maken. Heb je een goed idee en de overheid is bereid om dit te ondersteunen, dan kan dat voor private investeerders een incentive zijn om in te stappen. Het presenteren van een investment memorandum met daarin vermeld de steun van een overheid zal tijdens road shows in Nederland en het buitenland zeker waarde aan de proposities toevoegen en een mate van vertrouwen creëren.

De investeringsinstelling zal ook worden gebruikt voor buitenlandse projecten uitgevoerd door Nederlandse bedrijven. Minister Ploumen zegt hierover: “Zo kunnen we zorgen voor meer banen hier en meer duurzame ontwikkeling daar.” Als voormalig woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer juich ik deze win-winredenering van harte toe. Dit wijst er op dat er goede stappen worden gezet naar een duurzame aanpak van ontwikkeling en groei waarbij zoveel als mogelijk partijen van profiteren, thuis en overzee.

Begin 2018 is Invest-NL operationeel. Anticiperen door entrepreneurs te wijzen op de mogelijkheden die vanaf begin volgend jaar worden geboden kan nu al. Invest-nl? Denk het wel!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in