Overslaan en naar de inhoud gaan

Gideonsbende

Recentelijk debatteerde de Tweede Kamer met de verantwoordelijke staatssecretaris Raymond Knops over de digitale overheid. De agenda was goed gevuld, met onderwerpen als: evaluatie programma Digitaal 2017, voortgangsrapportage eID, inrichting governance digitale overheid, BSN, BIT-rapportage en onderzoek naar algoritmen.
Tweede Kamer spreekgestoelte
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

De Kamerleden kregen elk vijf minuten spreektijd. Ervaring leert dat de rode draad bij dit soort overleggen voor de toehoorders vaak moeilijk te volgen is, maar bij dit overleg was dat verrassenderwijs een keer helemaal anders. Reden hiervoor was de wijze van beantwoording door de staatssecretaris. Er zat een bewindspersoon die goed was ingelezen en de afzonderlijke agendapunten in samenhang oppakte. Knops zit nog niet zo lang op dit complexe en voor de doorsneekijker en -luisteraar vaak ingewikkelde dossier.

Maar al gauw werd duidelijk dat hij de materie snel tot zich heeft genomen en er de komende jaren op een serieuze wijze wat van wil maken. In zijn coördinerende rol op dit dossier zal hij proactief zijn collega’s opzoeken. Samendoen dus. Er is inmiddels een ‘gideonsbende’ gestart: “dynamische, jonge ambtenaren die de wereld van buiten en de wereld van binnen, de overheid, met elkaar gaan verbinden”, aldus de staatssecretaris in een eerder overleg. Het rapport ‘Maak Waar!' blijft daarbij een belangrijk ingrediënt voor toekomstig beleid.

Dit toekomstige beleid kan voor een belangrijk deel alleen maar slagen als er in de markt voldoende expertise beschikbaar is. Overheden en bedrijfsleven doen hun uiterste best om het juiste personeel binnen te halen in een steeds krapper wordende markt. Voorwaar een uitdaging van formaat. Een uitdaging die de komende jaren zal blijven bestaan. Temeer een reden om goed met elkaar in gesprek te blijven over wederzijdse verwachtingen alsook over creatieve oplossingen in het kader van nearshoring binnen Europa, daar waar de mogelijkheden het toestaan. Steeds meer bedrijven zijn er in elk geval klaar voor om deze mogelijkheid aan te bieden conform de vigerende Europese regelgeving.

Als laatste: kent u de 'eenloketgedachte' van de overheid nog? Bij Carglass heeft men een faciliteit om aangifte bij de politie te doen terwijl u op de reparatie van uw ingeslagen ruit staat te wachten. Het zal niet lang meer duren of u laat uw bouwvergunning direct bij de bouwmarkt door het personeel aanvragen. Zo gaan we van een ‘eenloketgedachte’ naar een ‘geenloketgedachte’. Een ontwikkeling om de komende jaren rekening mee te houden, tevens door de leden van de gideonsbende.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in