Overslaan en naar de inhoud gaan

Faillissement techbank VS raakt Britse techsector hard

Het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) zorgt voor een ernstig risico voor de Britse techsector, heeft minister van Financiën Jeremy Hunt gezegd. Ook veel biotechbedrijven deden zaken met de bank of zijn Britse dochter, zei Hunt tijdens een interview op tv-zender Sky News. Toch meent premier Rishi Sunak dat er geen risico van 'besmetting' is.
British Parliament
© British Parliament
British Parliament

De Britse overheid werkt al het hele weekend aan het bezweren van impact van de financiële crisis die in de Verenigde Staten is ontstaan door het faillisement van techbank SVB. De regering van Sunak komt binnenkort met maatregelen om te zorgen dat klanten van SVB en zijn Britse dochter voldoende geld hebben. Verschillende bedrijven zouden anders mogelijkheid niet op tijd hun salarissen kunnen betalen. De Britse minister van Financiën uit daarbij wel waarschuwende woorden, over toch flinke impact in Groot-Brittannië.

Domino-effect

Hunt: "De meeste mensen zullen niet van Silicon Valley Bank gehoord hebben, maar die bank beheert het geld van enkele van onze veelbelovendste en spannendste bedrijven."

De Britse tak van SVB wordt niet door de overheid gered, gaf de bewindsman aan. Die tak zou zichzelf proberen te verkopen aan een Britse bank, aldus Sky News. Volgens zakenkrant The Financial Times zou de Britse overheid willen dat de tak over wordt genomen door een koper uit het Midden-Oosten.

Ingrijpen overheid VS

De problemen bij SVB werden veroorzaakt door een bankrun. De bank had de afgelopen jaren flink wat geld gestoken in staatsleningen, maar door de verslechterende economische omstandigheid wilden veel klanten van de bank over meer van hun geld kunnen beschikken. Als SVB de staatsleningen verkocht voor het einde van de looptijd, kreeg de bank door de gestegen rente daarvoor veel minder geld. Daarom wilde de bank geld ophalen met een aandelenuitgifte, maar die melding leidde tot onrust bij de klanten.

Vrijdag probeerden die klanten 42 miljard dollar van hun rekeningen te halen, waarna de Amerikaanse autoriteiten ingrepen. Tegoeden tot 250.000 dollar worden dus uitbetaald, alles daarboven hangt af van de verkoop van SVB of onderdelen ervan.

Ook de Britse tak van SVB wordt opgeheven, maakten Britse toezichthouders bekend. De Britse tak kan zonder steun van het moederbedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Rekeninghouders in het Verenigd Koninkrijk krijgen volgens de daar geldende regels tegoeden tot 85.000 pond vergoed, of 170.000 pond voor gezamenlijke rekeningen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in