Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederland moet samenwerken aan toekomstbestendige netwerken'

Om te zorgen dat de Nederlandse netwerkinfrastructuur toekomstbestendig wordt en blijft, is meer nationale samenwerking nodig vanuit de Nederlandse sectoren en netwerkindustrie. Dat stelt een groep van telecombedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen. De groep roept op om een publiek-privaat consortium te vormen voor onderzoek en ontwikkeling van de volgende generatie communicatienetwerken.
Glasvezel

De ontwikkeling van communicatienetwerken werd tot nu toe vooral aan de markt overgelaten. Maar de nieuwste generatie netwerktechnologie vraagt om een andere aanpak dan eerdere generaties. Niet alleen economische overwegingen spelen nu een rol, maar ook betrouwbaarheid, soevereiniteit en duurzaamheid zijn steeds belangrijker. Dat stellen KPN, VodafoneZiggo, TNO, TU Delft, TU Eindhoven en de Universiteit Twente in het position paper 'Communicatienetwerken voor en door Nederland', dat tijdens het ECP Jaarfestival werd overhandigd aan Jeannine Peek, boegbeeld Topsector ICT. Het Agentschap Telecom en diverse organisaties uit de energie-, mobiliteits-, industrie- en landbouwsector droegen bij aan de paper.

De groep pleit voor een samenwerking in consortia om de toekomstige positie van Nederland veilig te stellen. "Samenwerking van organisaties uit de energie-, mobiliteits-, industrie- en landbouwsector met universiteiten, kennisinstituten, ICT en netwerkindustrie én de overheid borgt niet alleen het economisch belang van onze netwerkinfrastructuur. Het zorgt ervoor dat we ook in de toekomst onze internationale toppositie behouden", aldus Peek.

"De ontwikkeling van deze digitale netwerken kan Nederlandse sectoren enorm veel brengen, denk aan betere doorstroming en sterk gereduceerde uitstoot van geautomatiseerd rijdende auto’s, duurzame precisielandbouw tot real-time aansturing van lokale energieopwekking en opslag", vult Paul Wijngaard, sector manager telecom bij TNO, aan. 

Vier doelen

Het consortium - dat moet bestaan uit organisaties uit de sectoren energie, landbouw, zorg, onderwijs, mobiliteit en de industrie, universiteiten, kennisinstituten, ICT en netwerkindustrie en overheid - moet zich op vier verschillende doelen gaan focussen. Allereerst is het belangrijk dat de economische groei in de sectoren versneld wordt door digitalisering en innovatie in communicatienetwerken. Daarnaast moet innovatie in netwerken zelf versneld worden en moet er economische waarde gecreëerd worden door in te zetten op specifieke Nederlandse sterktes in netwerktechnologie. Tot slot moet de actieve opbouw van kennis en ervaring gewaarborgd worden voor soevereiniteit en betrouwbaarheid. 

Het consortium heeft expliciet hulp van de overheid nodig, omdat marktpartijen in verschillende punten niet zelf kunnen voorzien. Het gaat dan bijvoorbeeld om het opzetten en faciliteren van grootschalige proeven waarin over meerdere (concurrerende) organisaties heen wordt geëxperimenteerd met sectortoepassingen of om het organiseren van de kennis over de technische basis. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in