Overslaan en naar de inhoud gaan

NASA beproeft lasers voor gigabit-communicatie met ruimtelab

NASA gaat volgende maand beginnen met een demonstratie van het gebruik van lasers om over grote afstanden enorme hoeveelheden data te versturen. In het experiment worden lasers aan de buitenkant van het International Space Station (ISS) gebruikt om gegevens naar een grondstation te sturen. 

Het is voor het eerst dat bidirectioneel end-to-end lasercommunicatie wordt gebruikt om een satelliet te laten communiceren met een onderzoekslaboratorium op aarde. Het uiteindelijk doel van NASA is lasers een standaard onderdeel te maken van de communicatiemogelijkheden van het agentschap bij missies in de ruimte, schrijft The Register.

Voor het experiment wordt aan het ISS een module gekoppeld genaamd  ILLUMA-T wat staat voor Integrated Laser Communications Relay Demonstration Low Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal. Verder wordt gebruik gemaakt van de Laser Communications Relay Demonstration (LCRD)-satelliet die in december 2021 is gelanceerd. Bij het aardstation staat een telescoop waarmee de LCRD-satelliet kan worden gevolgd en om signalen op te vangen en te versturen. 

Complexe end-to-end lasercommunicatie

In het experiment volgende maand zal de ILLUMA-T data met een snelheid van 1,2 Gbps sturen naar de LCRD, die ze vervolgens doorstuurt naar een grondstation in Californië of op Hawaii. Die sturen de gegevens vervolgens door naar het LCRD Mission Operations Center in New Mexico om ze daarna naar het ILLUMA-T team bij het Goddard Space Flight Center van NASA in Greenbelt, Maryland te zenden. Het doel is te kijken of de data voldoende betrouwbaar en met hoge kwaliteit door dit end-to-end relay process komen. 

NASA is overigens niet de enige organisatie die lasercommunicatie test in de ruimte. Ook de Starlink-satellieten van SpaceX maken gebruik van een mesh lasernetwerk dat volgens de eigen berichtgeving met overdrachtssnelheden van 100 Gbps kan verlopen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in