Overslaan en naar de inhoud gaan

Kies voor 5G én Wifi 6

Alle ogen zijn gericht op 5G – maar de daadwerkelijke implementatie ervan laat nog op zich wachten. Er moeten frequenties geveild worden en omdat 5G een technologie is voor onze kritieke infrastructuur, wordt er nog eens goed gekeken naar de leveranciers. Allemaal politieke beslissingen en die kosten nu eenmaal tijd. Dat tijdsverlies tast het concurrentievermogen aan ten opzichte van de rest van de wereld. De VS en China rollen 5G nu al uit met het oog op een volledige dekking in 2020.
wifi
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Daar kunnen we hier niet aan tippen.

Vooral mensen in beweging – bijvoorbeeld in connected cars – zullen straks gebruik maken van 5G dat, mits goed aangelegd, zeer snel en stabiel is. Maar goed, ook die zelfrijdende auto’s laten voorlopig op zich wachten. Naast 5G is er nóg een nieuwe standaard die ons digitale succes sterk zal beïnvloeden: het draadloze internet zoals we dat kennen van thuis, op kantoor, in winkels en in het openbaar vervoer. Dat netwerk staat aan de vooravond van een gigantische sprong voorwaarts.

Het gaat om Wifi 6 dat beduidend sneller is dan het huidige wifi-netwerk en ook nog eens 400 procent meer capaciteit biedt. Wifi 6 is veel effectiever en vooral ook voorspelbaarder in drukke omgevingen zoals conferentieruimtes, hotels, stadions en vergaderzalen dan het huidige wifi-netwerk. Het signaal ondervindt veel minder vertraging en de connectie vergt minder energie van verbonden toestellen.

Doodsteek?

5G zou de doodsteek zijn voor wifi. Welnee, dat werd ook al gedacht van 3G en 4G. Want net als 3G en 4G, zal 5G binnen betonnen gebouwen problemen opleveren: slechte of zelfs geen ontvangst. Waar de prijs van 3G/4G-data in het verleden nog een rol speelde voor de keuze voor ‘gratis’ wifi, is dat nu nauwelijks nog het geval. Maar het moet niet te gek worden! Daarom zijn smartphones meestal zo ingesteld dat alle grote ‘dataslurpende’ downloads, zoals systeem- en applicatie-updates en zware bijlages, pas binnengehaald worden zodra er verbinding is met...  wifi!

Wie bedenkt welke functie het wifi-netwerk heeft op kantoor en thuis, weet dat daar heel wat meer op wordt aangesloten dan alleen smartphones. Daarvoor is meer snelheid, capaciteit en security meer dan welkom, denk aan zware toepassingen zoals videobellen, streaming, locatiebepaling en het binnenhalen van die dataslurpende downloads op mobiele apparatuur. We hebben de mogelijkheden van Wifi 6 nodig voor al deze toepassingen indoor, net zoals we die van 5G nodig hebben voor outdoor. 5G en Wifi 6 vullen elkaar dus perfect aan. De gedachte dat 5G wifi overbodig maakt, kan de prullenbak in!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in