Overslaan en naar de inhoud gaan

IPv6-plan ITU afgebrand door internetgemeenschap

Vandaag moet de Europese organisatie van internetregistrars RIPE een officiële reactie geven op het voorstel van de International Telecommunications Union (ITU) om versneld te komen tot een volledige IPv6-gebaseerd internet. Er is echter geen goed woord over voor dat plan.
IPv6
© RIPE NCC
RIPE NCC

Het doel van het plan is om het makkelijker te maken voor ontwikkelingslanden om over te gaan op IPv6 en een digitale kloof als gevolg van verschillende snelheden in de adoptie van IPv6 te voorkomen. In westerse economieën neemt het gebruik van IPv6 gestaag toe en biedt een uitkomst voor het nagenoeg uitgeputte adressysteem op basis van IPv4-adressen. Minder ontwikkelde landen blijven echter doorgaans volledig afhankelijk van IPv4 en lopen tegen tekorten aan adresruimte op. Zeker met de komst van het Internet of Things zijn gigantisch hoeveelheden nieuwe adressen nodig. Het plan is bedoeld om een snelle overgang naar IPv6 te bewerkstellingen.

Kort gezegd komt het plan neer op het vervangen van elk IPv4-adres door een IPv6-adres en het daarna verder uitbouwen op IPv6. Maar zo simpel als het plan lijkt, het staat ver van de werkelijkheid af, blijkt uit de commentaren op de RIPE NCC-discussiegroep. The Register somt er een paar op:

"Dit document lijkt wel te zijn geschreven met een wereldbeeld van 2012-2014."
"Dit plan lijkt te ver weg van operationele werkelijkheid om bruikbaar te te zijn."
"De optimalisering van adrestoewijzing in IPv4 heeft geen relatie met de zinvolle en relevante optimalisatiestrategie van IPv6. Het is heel bijzonder deze twee zo vermengd te zien in een document als dit."
"Er staat een aantal misverstanden in dit document en dat zijn geen kleintjes. Ze leiden tot problemen in de dagelijkse praktijk als ze worden geïmplementeerd zoals uitgelegd."
"Dit model hengelt alle legacyproblemen van IPv4 het IPv6-tijdperk binnen."
"Dit model verhindert het toepassen van verschillende van de meest basale beveiligingsmaatregelen die tot de best practices van vandaag behoren."

Auto's omgevormd tot tractoren

The Register maakt de volgende vergelijking: De ITU redeneert dat omdat in sommige landen de wegen slecht zijn, bij alle auto's - van oude brikken tot de modernste sportauto's - de motor en wielen moeten worden vervangen door tractormotoren en wielen. Zo kan iedereen op alle wegen rijden. De technici wil echter nieuw asfalt leggen.

De achterliggende vraag is hoe het mogelijk is dat binnen de ITU - de telecommunicatie-arm van de Verenigde Naties - niet eerder is ingegrepen bij de totstandkoming van zo'n slecht voorstel. Hier blijkt zich weer de strijd om het beheer over internet te wreken. De ITU - van oorsprong komend uit de telefoniewereld - heeft zich verschillende keren geprobeerd te positioneren als internetsupervisor. Maar de internetgemeenschap is altijd mordicus tegen een door overheden geleide governance over internet geweest. Toch probeert de ITU zijn invloed steeds opnieuw te laten gelden, onder meer door te wijzen op de belangen van minder ontwikkelde landen. De relatie tussen de ITU en organisaties als RIPE, IETF, ICANN, RIRs W3C en de Internet Society is dus niet optimaal. Daardoor is er ook geen eerder overleg geweest tussen de ITU en de internetgemeenschap over dit plan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in