Overslaan en naar de inhoud gaan

Andriessen haalt uit naar breedbandbeleid kabinet

– Oud-minister Koos Andriessen haalde tijdens de presentatie van een breedbandadvies voor de gemeente Rotterdam fel uit naar het huidige kabinetsbeleid op het gebied van breedband. Andriessen vindt het een taak van de overheid zich bezig te houden met de aanleg van infrastructuur, niet het bedenken van toepassingen. “Ik begrijp dat Brinkhorst weinig geld heeft maar steek dat weinige dat je hebt dan in de aanleg van glasvezel. Laat niet ambtenaren zich bezig houden met dienstenontwikkeling.
aanleg glasvezelnetwerk
© Reggefiber
Reggefiber

Ik heb jarenlang met ambtenaren gewerkt en ik zie niet dat een ambtenaar ooit SMS-diensten zou hebben kunnen bedenken. Dat moet nou juist de markt doen.”

De naar Andriessen vernoemde commissie die Rotterdam adviseerde over zijn rol bij de aanleg van breedbandnetwerken komt tot de conclusie dat met een investering van 235 miljoen euro alle woningen en bedrijven in de stad van een glasvezelaansluiting zijn te voorzien. Per aansluiting betekent dat 740 euro. De aanleg levert bijna vierduizend extra banen op over een periode van tien jaar. Met een penetratiegraad van 61 procent na tien jaar verwacht de commissie dat de investering in 12 jaar is terugverdiend.

Een publiek-private samenwerking (PPS), genaamd Glasvezel BV, legt in het plan de infrastructuur aan. De PPS zou een eigen vermogen van 20 procent van de aanlegkosten moeten inbrengen om de rest van het benodigde kapitaal als vreemd vermogen aan te kunnen trekken. De gemeente Rotterdam zou een derde van het eigen vermogen in de BV moeten steken ofwel een bedrag van 15 miljoen euro over een periode van vijf tot zeven jaar. De Rotterdamse wethouders Van Sluis en Janssens, respectievelijk van Economische infrastructuur en Financiën en Organisatie, toonden zich optimistisch dat de gemeenteraad al rond de zomer instemt met deze aanpak. Van Sluis noemde de aanleg essentieel voor de Rotterdamse regio om aan concurrentiekracht te winnen ten opzichte van het buitenland.

Vecai-directeur Rob van Esch verzuchtte in een reactie dat de commissies onder leiding van Andriessen geen ‘lerende organisatie’ blijken te zijn. “Juist nu de overheid en markt aangeven over toepassingen na te willen denken, komen zij met zulke conclusies. Dit gaat weer om de verspilling van een hoop belastinggeld.” (tdo)

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in