Overslaan en naar de inhoud gaan

14 maart: De dag van de crowdfunding

Vandaag is de dag van crowdfunding. Het idee voor deze vorm van kapitaalvergaring is al honderden jaren oud, toch gaf vooral het Amerikaanse Kickstarter dit fenomeen bekendheid.
Kickstarter
© Kickstarter
Kickstarter

Een van de eerste mensen die een vorm van crowdfunding gebruikte, was de Franse filosoof en socioloog Auguste Comte, ergens in het begin van de 19e eeuw. Zijn werk ‘Première Circulaire Annuelle adressée par l’auteur du Systeme de Philosophie Positive’ was het resultaat van zijn beroep op het Franse publiek om zijn filosofie-onderzoek financieel te steunen.

Successen

Inmiddels wordt er in Nederland zo’n 170 miljoen euro opgehaald met crowdfundingprojecten (cijfers: 2016, Douw&Koren). Op Kickstarter.com werd in de maand januari van dit jaar bijna 3,5 miljard dollar toegezegd aan crowdfundingprojecten.

Een van de bekendste projecten die via Kickstarter is gefinancierd, is de VR/AR-technologie Oculus, dat inmiddels zeer succesvol is overgenomen door Facebook. In Nederland staat het grootste Kickstart-succes op naam van Ronimo Games uit Utrecht. In september 2014 haalden zij bijna 350.000 euro op voor hun game Awesomenauts.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in