Overslaan en naar de inhoud gaan

Webwinkels vaak te traag voor tablets

Compuware heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen van bezitters van een tablet, door ruim 2000 tabletgebruikers online te bevragen. Het merendeel van de deelnemers (891 personen) zat in de categorie 35 tot en met 54 jaar. De groep 21-34 jarigen omvatte ruim 600 personen, 50 waren jonger dan 21 jaar en de groep senioren (55+) telde 460 mensen. Het grootste deel (50 procent) was afkomstig uit de VS; Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Japan en India waren elk goed voor 10 procent.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De algemene indruk is, dat de tolerantiegrens van de gebruikers ligt op een tijd van 2 seconden. Duurt het laden van een website op een tablet langer dan is er een probleem. Gebruikers laten hun ongenoegen meestal blijken door naar de site van een concurrent te gaan.

Niet zo tolerant

Tabletgebruikers zijn niet echt bereid om extra moeite te doen om een haperende website toch binnen te halen. Van de ondervraagden meent 6 procent dat één keer wel genoeg is. Lukt het dan niet, dan is het jammer. Zo’n 24 procent geeft aan het nog wel een keertje extra te willen proberen en 46 procent wil na een valse start 2 pogingen wagen om de website alsnog binnen te halen. “Gebruikers zijn kennelijk verwend door alle technische mogelijkheden die ze binnen hun bereik hebben. Mogelijk dat ze nog moeten wennen aan de langere laadtijden van een tablet in vergelijking met een pc”, zegt Will Moonen, solution architect van Compuware in Amsterdam. Een groot verschil is, dat stationaire pc’s doorgaans een vaste aansluiting hebben, terwijl tablets het moeten doen met een draadloze verbinding.

Moonen: “Vooral 3G presteert dan vaak matig. Dat komt deels door de dekking maar ook door de eisen die door de makers van mobiele apparatuur worden gesteld. Apple eist bijvoorbeeld een effectieve bandbreedte van 2 Mbit en dan heb je toch al snel meerdere 3G/UMTS datakanalen nodig.” Als gebruik wordt gemaakt van een wifi-verbinding, dan is de beschikbare bandbreedte een stuk groter dan bij 3G. Ook de wachttijd die verstrijkt voordat gegevens binnenkomen is bij wifi een stuk korter. Vaak scheelt dat in vergelijking met 3G een factor 4.

Belemmerende factoren

De telecommunicatie kan roet in het eten gooien, maar ook websites van derden kunnen de prestaties van een webwinkel naar beneden halen. Moonen: “Neem als voorbeeld de website van Bol.com, als je daar een boekenlijst opvraagt dan worden die gegevens binnen gehaald van de websites van de uitgevers. En als die traag zijn, dan wordt de website van Bol.com ook traag.” De verwachting over de laadtijd verschilt per land. Een van de vragen in het onderzoek luidde: “Denkt u dat een website op een tablet binnen 2 seconden ingeladen kan worden”. De percentages ja-stemmers waren:

  • 62,1% Groot-Brittannië
  • 64,4% Verenigde Staten
  • 73,3% Duitsland
  • 73,4% Frankrijk
  • 74,6% India
  • 83,5% Japan

Gemiddeld verwacht ruim twee derde van de gebruikers dat een site binnen 2 seconden in ingeladen. Zo’n 20 procent denkt dat het wel 3 seconden kan duren en 11 procent gaf aan dat een laadtijd van 4 seconden of meer mogelijk was. De gebruikers willen toch niet dat het inladen al te lang duurt; de absolute bovengrens ligt op 8-10 seconden. Vrijwel niemand is bereid langer te wachten op het verschijnen van een pagina van een webwinkel.

Compuware levert tools om websites te optimaliseren en de laadtijden te bekorten. Het toenemend gebruik van tablets was het uitgangspunt om dit onderzoek begin dit jaar uit te laten voeren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in