Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade door fraude met internetbankieren ruim gehalveerd

In de tweede helft van vorig jaar beliep de schade door fraude met internetbankieren 10 miljoen euro. Vergeleken bij de eerste helft van 2012 is de daling nog groter. Toen was de schade zo'n 25 miljoen euro.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De daling is niet te danken aan afname van pogingen van criminelen om internetbankierders te tillen. Banken zien nog steeds veel pogingen van criminelen om met malware computers van klanten te infiltreren. Ook phishing, het ‘hengelen’ naar vertrouwelijke gegevens, komt nog veel voor. Maar doordat banken de fraude steeds beter kunnen herkennen en voorkomen daalt de schade die wordt geleden. En consumenten trappen dankzij de campagnes over veilig bankieren minder vaak in de trucjes die cybercriminelen hanteren.

Ongeveer 93 procent van de overboekingen gaat tegenwoordig via het internet. 11 miljoen klanten maken gebruik van internetbankieren.

Skimming teruggedrongen

Ook skimming komt minder frequent voor, nu de banken de magneetstrip op de betaalpassen standaard hebben uitgeschakeld voor gebruik buiten Europa. Het eerste halfjaar werd nog 5,9 miljoen euro schade geleden door het kopiëren van betaalpasgegevens bij betaalautomaten. Dat is 45 procent minder dan in de tweede helft van 2012, toen skimmers 10,9 miljoen euro schade veroorzaakten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in