Overslaan en naar de inhoud gaan

Logistiek 2015 verandert door IT-vernieuwingen 2014

Logistieke organisaties gaan in 2015 meer gebruik maken van toepassingen in de cloud, verwacht Kewill. Het biedt hen de mogelijkheid om nog beter samen te werken, doordat meerdere supply chain-netwerken worden gecombineerd. Dit zorgt voor meer efficiëntie en een hoger serviceniveau.
vrachtauto
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Ook zijn er vooraf geen grote investeringen (zoals toegang via portals of apps) meer nodig, waardoor het voor kleinere spelers makkelijker wordt om gebruik te maken van dezelfde oplossingen als grote spelers in de markt.

Door deze ontwikkeling neemt het aantal partijen dat gebruik maakt van de cloud snel toe. Verder gaan logistieke bedrijven zich steeds meer toespitsen op het aanbieden van Fourth Party Logistics (4PL). Bij 4PL is er sprake van één ketenregisseur die de beste oplossing zoekt voor de supply chain van de klant. Andere partijen en partners worden ingeschakeld om transport, opslag, planning en voorraadbeheer uit te voeren.

Informatie op maat door Internet of Things

Internet of Things maakt het mogelijk om eenvoudig apparaten en sensoren te verbinden aan het logistieke proces. In 2015 zal de logistieke sector hier nog meer voordeel uit halen. Real-time data, zoals een handtekening voor ontvangst, wordt overal en op elk moment verzameld. Deze real-time updates zorgen voor informatiestromen op maat, zodat geautomatiseerde informatie aan de juiste partij wordt geleverd. Ook voorspellen deze informatiestromen het verloop van logistieke processen. Zo geven geautomatiseerde meldingen aan wanneer er moet worden gestart met een activiteit op basis van gebeurtenissen verderop in de keten.

Verschillende kanalen leiden naar dezelfde klant

Logistieke organisaties zien zich gedwongen om klanten meer flexibiliteit te bieden. Consumenten gebruiken steeds vaker verschillende kanalen om contact te leggen met leveranciers en stellen hogere eisen. Denk hierbij aan uitgebreidere keuzes en snelheid op het gebied van levering, locatie, retourneren, tijd en datum. Op dit moment bieden veelal grote, goed georganiseerde retailers deze diensten aan, maar kunnen anderen de ontwikkeling nog niet bijbenen. Cloud computing en Internet of Things zorgen er voor dat deze functies ook beschikbaar zijn voor MKB-bedrijven.

Stedelijke logistiek vergt andere aanpak

Opstoppingsproblemen en wettelijke beperkingen voor het leveren van goederen in stedelijke gebieden, vragen om andere initiatieven. Distributiecentra net buiten de grote steden, maken daarom de overstap van gebruik van traditionele vormen van vervoer naar vervoer dat geschikter is voor stedelijke gebieden. Daarnaast zullen verbeterde PUDO’s (geautomatiseerde pick-up en drop-off oplossingen) hun weg vinden in verschillende gebieden, zoals kantoren en winkelcentra. De PUDO’s worden gedeeld door verschillende dienstsectoren. Een voorbeeld hiervan is ‘click and collect’ waarbij de consument online boodschappen kan bestellen en deze kan ophalen bij een treinstation.

“Technische ontwikkelingen zorgen voor veel veranderingen in de logistiek”, zegt Gerry Daalhuisen, Global Product Manager bij Kewill. “Zo zien we bijvoorbeeld dat cloud computing enorme invloed heeft op de manier waarop de supply chain wordt gecoördineerd. Ook kunnen we door het verzamelen van real-time data het verloop van processen voorspellen. Om transportmanagement en logistieke processen te kunnen blijven verbeteren, is het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van nieuwe trends en ontwikkelingen en hierop in te spelen.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in