Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook weet of je homo bent, of je drugs gebruikt en wat je stemt

Dat concludeert onderzoek op basis van 58.466 Facebook-gebruikers die vrijwillig meewerkten. Deze vrijwilligers voorzagen de onderzoekers van persoonlijke informatie en deden ook psychometrische tests. Vervolgens werd onderzocht in hoeverre voorspellingen op basis van de 170 'Likes' die de vrijwilligers gemiddeld uitdeelden overeenkwamen met hun feitelijke persoonlijke gegevens.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Heel ver, is de conclusie van de onderzoekers. In 95 procent van de gevallen wisten de onderzoekers op basis van de 'Likes' accuraat aan te geven of de persoon in kwestie een Amerikaan van Afrikaanse of Kaukasische origine was. In 88 procent van de gevallen werd correct geconcludeerd dat de persoon in kwestie homo danwel hetero was, en in 85 procent van de gevallen konden de onderzoekers uit de Likes de juiste conclusie trekken over de politieke voorkeur van de Facebooker. Christenen en moslims werden in 82 procent van de gevallen correct geïdentificeerd. En 75 procent van de personen die moeite hebben met verslavende middelen, werd eveneens correct herkend.

Aanwijzingen liggen niet voor de hand

De aanwijzingen die de onderzoekers gebruiken, zijn niet niet de voor de hand liggende. Bij de homofielen was bijvoorbeeld maar in 5 procent van de gevallen sprake van 'Likes' voor sites die het homohuwelijk steunen. Interesse in mensenrechtencampagnes en 'Wicked - the musical' bleken veel belangrijker indicatoren. Bij de 'Likes' is ook duidelijk verschil tussen hoger en minder hoog opgeleiden en leeftijd, terwijl met wat minder zekerheid iets te zeggen valt over de psychische gesteldheid van de Facebooker.

Gezien deze analysemogelijkheden kan het verstandig zijn om de 'Likes' privé te maken. Bij Facebook zijn ze in de standaardinstelling openbaar, maar dat is niet verplicht: men kan er ook voor kiezen ze alleen met bekenden te delen. Dat beschermt echter niet tegen de mogelijkheden die Facebook zelf heeft of aan derden kan geven om deze gegevens te analyseren.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in