Overslaan en naar de inhoud gaan

Erik Tromp wint Scriptieprijs 2011

Tromp ontvangt de prijs, waaraan een geldbedrag van 5000 euro is gekoppeld, op 23 november uit handen van Bert Melief, partner bij M&I. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De scriptie ‘Multilingual Sentiment Analysis on Social Media’ van Tromp gaat over zijn afstudeeronderzoek in samenwerking met marktonderzoeksbureau Multiscope. Traditioneel marktonderzoek met interviews en enquêtes kost veel tijd en geld. Tromp ontwikkelde een methode om met behulp van algoritmes meningen in berichten op sociale media, als Hyves, Facebook en Twitter, betrouwbaar te analyseren. Hierdoor wordt het mogelijk om nuttige marktgegevens, zoals meningen over een bepaald product, af te leiden uit al bestaande gegevens. Met zijn methode zijn meningen op social media niet alleen te herkennen, maar kan ook een positieve of negatieve waarde hieraan toe worden gekend.

Minstens even betrouwbaar

Tromp vergeleek zijn automatisch verkregen resultaten met de traditionele interpretatie van onderzoekers. Zijn nieuwe methode bleek minstens even betrouwbaar als bestaande methoden en is bruikbaar voor berichten in verschillende talen. De jury vond het onderwerp ‘nieuw en uitdagend’ en vond het bovendien een voordeel dat de ontwikkelde methode direct toepasbaar is. Tromp hoopt dat anderen zijn onderzoek voortzetten en de methodiek verder verbeteren. Zelf werkt hij inmiddels als technisch consultant bij Accenture.

Tromp is blij verrast met de prijs. “Ik hoopte en droomde dat ik deze prijs zou winnen. Ik heb mijn ziel en zaligheid in het onderzoek gestopt en was zelf tevreden over het resultaat. Deze erkenning van buitenaf is dan heel mooi.”

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen en een prijs van 1000 euro zijn er verder voor de scriptie van Dieter Deforce (Universiteit Gent) over de automatische aanpassing van de afmetingen van videobeelden op basis van de inhoud van die beelden en voor de gezamenlijke scriptie van Carlo Goessaert en Vincent Sercu (Hogeschool Gent). Laatstgenoemde scriptie heeft als titel ‘Emulatie en modellering van draadloze sensornetwerken’. In de scriptie presenteren ze de VirtualRadioTool, als platform voor het testen van draadloze communicatie in sensornetwerken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in