Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijksdienst waarschuwt voor kwantumkraken, Amerikaanse clouds en meer

De nu uitgebrachte Trendradar van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) kaart problemen en pijnpunten aan van digitale ontwikkelingen "die de samenleving op korte en langere termijn zullen raken". De overheidsdienst kaart het risico van encryptiekrakende kwantumcomputers aan, maar ook de soevereiniteitskwestie van de veelal Amerikaanse clouds die we gebruiken.
RDI, Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom)
© Rijksinspectie Digitale Infrastructuur
Rijksinspectie Digitale Infrastructu

De RDI (voorheen Agentschap Telecom) voorziet problemen met de huidige versleuteling van communicatie en netwerken. Ze geeft als oorzaak de ontwikkeling van kwantumcomputers: die "kunnen razendsnel een groot aantal berekeningen tegelijkertijd uitvoeren". Huidige encryptie valt daarmee makkelijk te kraken, waarschuwt het overheidsorgaan dat valt onder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

6 jaar, 3 tot 6, en minder dan 3

Kwantumcomputers hebben volgens de RDI een grote impact, maar dat ligt wel op de wat langere termijn. Op de Trendradar die vandaag is verschenen, staat kwantumtechnologie in de cirkel van meer dan zes jaar in de toekomst. Dichterbij staan grote ontwikkelingen als 5G-innovatie, groei van satellietcommunicatie en dynamisch gebruik van frequentieruimte. Die hebben naar verwachting in de komende drie tot zes jaar impact.

Nog dichterbij het heden staan digitale ontwikkelingen als digitale ecosystemen, geopolitisering, de energietransitie en digitale soevereiniteit. Dat zijn enkele van de impactvollere elementen die binnen drie jaar tot ons komen. De RDI legt uit: "Veel applicaties ‘draaien in de cloud’. De cloud-infrastructuur is niet altijd afkomstig uit Europa. Dat vormt een risico voor de digitale soevereiniteit van Europa en Nederland. Vooral als het gaat om kritieke infrastructuren, zoals telecommunicatie en energienetwerken."

Digitalisering en energie

Daarnaast kaart de Rijksinspectie dus ook de energietransitie aan, die zelf een toenemende digitalisering meemaakt. Dat is een tweesnijdend zwaard: "Digitalisering levert namelijk een onmisbare bijdrage aan het versnellen van de energietransitie, maar brengt ook een verhoogd risico op het gebied van cybersecurity met zich mee. Dit vraagt om een robuuste en integere infrastructuur."

"Het elektriciteitsnet moet decentrale energieopwekking goed kunnen verwerken, bestand zijn tegen dal- en piekbelasting en goed beveiligd zijn tegen digitale criminaliteit. Ook de (smart) apparatuur die bij de energietransitie gebruikt wordt (laadpalen, warmtepompen, omvormers van zonnepanelen en thuisbatterijen) moet digitaal veilig zijn. Dat vraagt om (digitaal) veilige verbindingen en apparaten."

Breed bekeken

Dit en nog meer (voor een totaal van 31 belangrijke ontwikkelingen) staat in de Trendradar. Dat overzicht is de uitkomst van gezamenlijke inspanning van de RDI en marktpartijen plus overheidsinstanties. Al deze organisaties hebben samen "ontwikkelingen in kaart gebracht die in de nabije toekomst maatschappelijk relevant worden". Daarbij zijn de genoemde ontwikkelingen "besproken en beoordeeld op relevantie en doorbraakmoment".

De deelnemende partijen bestaan onder meer uit het ministerie van EZK, TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek), de Topsector Energie, privacytoezichthouder AP (Autoriteit Persoonsgegevens), marktwaakhond ACM (Autoriteit Consument & Markt), security-orgaan NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum), het Platform voor de Informatiesamenleving (ECP), de ICT-branchevereniging NLdigital, onderzoeks- en adviesbureau Stratix, .nl-domeinnamenregistreerder SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), ICT-consultancybureau Strict en het DEI-initiatief (Digitising European Industry) van de Europese Unie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in