Oracle onthult Sun SPARC Supercluster

De cluster is op de groei ontworpen. Klanten kunnen met een enkele server beginnen en die volgens het ‘scale-out’-principe stapsgewijs vrijwel onbeperkt uitbreiden. De daadwerkelijke levering van de SuperCluster laat overigens nog even op zich wachten. In een voetnoot noemt Oracle 1 juni 2011 als datum van beschikbaarheid.
Oracle biedt keuze uit 3 typen servers
Centraal in het ontwerp staat een rackserver met de nieuweSparc T3-processor met 16 verwerkingskernen (‘cores’) of de M5000 Unix-servers van Fujitsu. Daarbij zijn de Sparc-servers zowel leverbaar in T3-2 als T3-4 configuraties, met respectievelijk 2 en 4 sockets (chipaansluitingen) per server.
Andere bouwstenen van de cluster zijn Sun ZFS Storage Appliances en Sun Flashfire SSD’s voor opslag, InfiniBand QDR netwerkcomponenten, de besturingssystemen Solaris of Oracle Linux, Oracle Fusion (middleware) en databasesoftware.
Performance bijna 3-voudige van IBM-server
Oracle publiceerde donderdag TCP-P benchmarks - een maatstaf voor online transactieverwerking - voor een Sparc Supercluster met 27 Sparc T3-4 servers en een Sun Storage F5100 Flash Array. Hierop draait Oracle Database 11g Release 2 en Oracle Real Application Clusters. Het systeem wist 30,25 miljoen transacties per minuut (tpmC) af te handelen tegen een prijs/performanceratio van 1,01 dollar per tpmC. De doorvoersnelheid is volgens Oracle bijna 3 keer zo hoog als van een IBM Power 780 Server, terwijl de prijs/prestatieverhouding 26 procent lager ligt.
Unix-server van Fujitsu als alternatief
Als server kan als alternatief voor de Sparc T3-2 of T3-4 een model uit de Sparc Enterprise M5000-serie worden ingezet. Deze onder Unix draaiende servers worden gebouwd door Fujitsu, de Japanse fabrikant waarmee het door Oracle overgenomen Sun Microsystems al lange tijd samenwerkt.
Voor de M-serie introduceert Oracle een snellere processor, de Sparc64 VII+ met een kloksnelheid van 3 GHz. De level 2-cache van de processor is tegelijk verdubbeld tot 12 MB. Al met al presteert de Sparc64 hierdoor 20 procent beter dan zijn voorganger.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee