Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft dicht 5 lekken in Windows en Office

Het aantal patches dat Microsoft deze maand uitgeeft is, zoals verwacht, relatief gering. In juni publiceerde het bedrijf een fors aantal correcties op zijn producten. Doorgaans wisselen maanden met veel en weinig patches elkaar bij Microsoft af.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De 4 dinsdag vrijgegeven bulletins zijn gelijk verdeeld over Windows en Office. Van de beveiligingsupdates krijgen er 3 het etiket ‘kritiek’ opgeplakt. Microsoft hanteert daarnaast een ‘exploitability index’ die aangeeft hoe groot de kans is dat een bepaalde kwetsbaarheid binnen 30 dagen wordt uitgebuit; 4 van de 5 lekken hebben het indexcijfer ‘1’, de hoogste score.

Microsoft kondigde vorige week al aan dat het reeds bekende zwakke plekken in Windows XP en Windows 7 zou repareren. De belangrijkste is een fout in het Help and Support Center van Windows XP, en tevens in Windows Server 2003. Het hulpcentrum dirigeert de gebruiker naar hulpbestanden op internet en stelt helpdesks in staat op afstand tools te starten op een pc die problemen geeft.

Een medewerker van Google ontdekte dat een fout in het hulpcentrum kwaadwillenden in staat stelt de controle over de pc over te nemen. Hij maakte zijn vondst 5 dagen na de eerste melding openbaar, compleet met voorbeeldcode, omdat Microsoft zich niet wilde vastleggen op een oplossing. Microsoft bestreed die bewering, noemde het gedrag van de Google-medewerker onverantwoordelijk maar komt nu alsnog met een patch in security bulletin MS10-042. Beveiligingsexperts adviseren XP-gebruikers met klem de stoplap zo snel mogelijk toe te passen.

De tweede update voor Windows (MS10-043) is bedoeld om een kwetsbaarheid in de 64-bits versie van Windows 7 en Windows Server 2008 R2 te herstellen. Het gaat om een probleem in de zogeheten Canonical Display Driver. Indertijd adviseerde Microsoft als lapmiddel de grafische interface Aero uit te schakelen.

De overige updates zijn bestemd voor de mailclient Outlook (MS10-045) en het databaseprogramma Access (MS10-044), allebei onderdeel van Microsoft Office. De zwakke plek in Outlook zorgt ervoor dat aanvallers hun malware kunnen vermommen als onschuldige bestanden, bijvoorbeeld tekstdocumenten, PDF-bestanden of jpeg-plaatjes. Dat maakt het riskant om vanuit Outlook welke bijlage dan ook te openen. De Access-update herstelt 2 fouten in Active X-controls waarmee aanvallers een pc in hun macht kunnen krijgen. Voor gebruikers van Office 2003 en 2007 is deze update ‘kritiek’.

Een overzicht van de op dinsdag 13 juli uitgegeven security bulletins staat op de website van Microsoft Technet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in