Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks-PvdA en NSC willen de overheid van het ‘Microsoft-infuus’ halen

GroenLinks-PvdA en Nieuw Sociaal Contract presenteren vandaag een plan voor een Nederlandse cloud om de overheid onafhankelijk van Amerikaanse techreuzen te maken. De partijen willen onder meer dat e-mail- en chatapplicaties in eigen beheer blijven.

Nederlandse cloud
Leafcloud

Overheidsorganisaties kiezen er volgens de twee partijen steeds vaker voor om hun IT over te zetten naar de cloud. “Dat daarmee stilletjes steeds meer macht naar Amerikaanse Big Tech verschuift, lijkt niemand op te vallen. Toch is het reden tot zorg.”

Tweede Kamerleden Jesse Six Dijkstra (NSC) en Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) hebben drie stappen beschreven waarmee een sterke Nederlandse cloudsector moet worden gerealiseerd. Een onderdeel daarvan zijn essentiële diensten zoals mail- en chatapplicaties. Deze moeten in eigen beheer gehouden worden.

Regie op soevereiniteit herpakken

“Deze functies zijn zo fundamenteel aan het functioneren van onze overheid dat we hierop geen problemen kunnen riskeren. We moeten de regie over digitale soevereiniteit herpakken en stellen daarom het doel in 2029 voor tenminste 30% clouddiensten uit Nederland te gebruiken.”

De Rijksoverheid moet wat Kathmann en Dijkstra betreft haar macht als grootste ICT-afnemer in het land beter aanwenden. “Door Nederlandse inkoopkracht in te zetten kunnen kleinere spelers een kans krijgen te groeien.” Nederlandse en Europese samenwerking moet uiteindelijk leiden tot een voedingsbodem voor een volwaardige Europese concurrent van de Amerikaanse techreuzen.

Ook willen de PvdA-GroenLinks en NSC ook dat ministeries zelf het goede voorbeeld nemen. “Door de Chief Information Officers verantwoordelijk te stellen voor het bewaken van strategische autonomie en dit als harde eis op te nemen in verschillende wetten, kunnen we het tij keren”, zo staat in het plan.”

Gemakzuchtig geweest

“De manier waarop de overheid de afgelopen decennia is omgegaan met de verantwoordelijkheid voor onze data en digitale diensten, is veel te kortzichtig en gemakzuchtig geweest. Zodra Nederland niet meer in staat is om zijn eigen ICT- systemen te beheren, dan komen uiteindelijk burgers in de problemen”, aldus NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra.

GroenLinks-PvdA Tweede Kamerlid Barbara Kathmann vult daarop aan dat er geen ‘haan naar kraait’ wanneer de gehele digitale infrastructuur van het Rijk naar de Verenigde Staten verhuisd. “Terwijl dit enorme gevolgen heeft en in de huidige turbulente tijden moet je zulke risico’s niet lopen. Deze initiatiefnota houdt de uitlevering van de Rijksoverheid aan Big Tech een halt aan.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in