Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse iPhone-gebruikers eisen 4,3 miljard van Google

De Britse belangengroep 'Google You Owe Us' eist van Google een schadevergoeding van 4,29 miljard dollar. De internetreus heeft namelijk ingebouwde privacyvoorzieningen in Apple's browser Safari omzeild om zo toch gebruikers te kunnen tracken online. Deze privacyschending speelde tussen juni 2011 en februari 2012, maar dreigt nu een flinke staart te krijgen.
Apple iPhone S6
© CCO / Flickr
CCO / Flickr

Het gaat om de toen nieuwe Do-Not-Track instelling die diverse browsers hebben ingevoerd. In Apple's Safari-browser, die standaard is ingebouwd in macOS en iOS, vielen cookies toch uit te lezen middels een workaround. Google heeft deze omzeiling wereldwijd toegepast om Mac- en iPhone-gebruikers toch te kunnen tracken. In de Verenigde Staten is het bedrijf hiervoor beboet door toezichthouder FTC; à 22,5 miljoen dollar. Vervolgens heeft Google nog een schikking getroffen met Amerikaanse staten; à 17 miljoen dollar.

Na miljoenen dreigen miljarden

In Groot-Brittannië is drie jaar terug door de rechter toestemming verleend voor de nu begonnen rechtszaak namens gedupeerde Britse gebruikers. De aanklacht is in juli vorig jaar ingediend en levert nu de forse eis op van 3,2 miljard pond (4,29 miljard dollar). De juristen van 'Google You Owe Us' hebben in de eerste hoorzitting gesteld dat Google op clandestiene wijze informatie heeft vergaard over ras, fysieke en mentale gezondheid, politieke voorkeuren, sexualiteit, sociale klasse, financiële situaties, koopgedrag en locati, meldt The Guardian.

Juristen van Google hebben de Britse rechtbank verzocht om de hele zaak af te wijzen. De onderbouwing voor dit verzoek is dat Google niet in staat zou zijn om te bepalen welke gebruikers getroffen zijn door de zogeheten Safari Workaround, meldt de Amerikaanse nieuwssite Cnet. De zaak zou dus geen zicht op succes hebben. Verder beticht Google's verdediging de collectieve aanklacht van wraakmotieven. De campagne, aangevoerd door voormalig consumentenverenigingsdirecteur Richard Lloyd, zou slechts uit zijn op aansprakelijkheid en wraak, in plaats van op eerlijke compensatie voor getroffen individuen, aldus Google's advocaat in deze zaak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in