Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon ontloopt EU-boete door deal over mededingingszaak

De Europese Commissie neemt genoegen met een aantal toezeggingen van webwinkelplatform Amazon om de Europese concurrentieregels beter na te leven. Door de deal ontsnapt Amazon aan een mogelijke miljardenboete. Het Amerikaanse bedrijf belooft geen gegevens van andere verkopers meer te gebruiken om zijn eigen merken te verbeteren en sommige verkopers niet langer voor te trekken.
Vestager vs Amazon (nov 2020)
© EC
EC

De beloften van Amazon blijven vijf jaar geldig en enkele zeven jaar, hebben de commissie en het bedrijf afgesproken. De commissie heeft de toezeggingen vastgelegd en bindend gemaakt, zodat ze het bedrijf eraan kan houden. Als het dat niet doet, kan Brussel de afgewende boete alsnog meteen opleggen.

Toch niet 10% van jaaromzet

Het dagelijks bestuur van de EU, dat erop toeziet dat bedrijven wel eerlijk concurreren, opende in 2019 een onderzoek naar de praktijken van Amazon. Als dat definitief in het nadeel van Amazon was uitgevallen, had dat het bedrijf 10% van zijn wereldwijde jaaromzet kunnen kosten.

De zorgen van de commissie gingen onder meer over het gebruik van data van verkopers die op het platform hun producten aan de man brengen. Amazon zou producten van derden die goed verkopen in zijn webwinkel dan namaken en onder eigen merk aanbieden. Een andere klacht betrof Amazons omgang met de zogeheten buy box.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in